Busworld opent de deuren

IMG_5337Vandaag opent Busworld in Kortrijk de deuren. Het betreft hier de grootste vakbeurs ter wereld voor autocars en bussen. Producenten (zoals Van Hool of VDL uit Roeselare) en afnemers-kopers kunnen elkaar zes dagen lang ontmoeten in een gemoedelijke sfeer. Stichter van de beurs is Kortijkzaan Luc Glorieux (72) die er in 1971 mee begon met welgeteld elf exposanten. Zijn dochter Mieke Glorieux heeft nu als directeur van de beurs grotendeels de fakkel overgenomen.

Het succes van de beurs groeide met de jaren. Volgens Luc Glorieux wordt de naam “Kortrijk”in het milieu wereldwijd vereenzelvigd met bussen en touringcars. Naast Kortrijk werden er sinds 2001 ook nevenbeurzen georganiseerd in China, India, Turkije en Rusland, met wisselend succes. Eerdere pogingen om ook in Zuid-Amerika (Colombia of Brazilië) op te starten bleven bij goede intenties.

Dit jaar komen 411 standhouders uit 36 landen naar Kortrijk afgezakt. Tijdens de laatste editie (2013) telde Busworld ook 32.000 bezoekers. Dit jaar kunnen niet-professionals, zeg maar het grote publiek, de beurs ook op zondag bezoeken. Op Busworld komen de fabrikanten naar goede gewoonte aandraven met hun nieuwste voertuigen. In die zin is Busworld Kortrijk ook een echt primeursalon.  De in Roeselare gevestigde busbouwer VDL zal er dit jaar zijn double deck coach Futura FDD2 voorstellen, een echte eyecatcher. (KC)