Bij wbusworld-colombiaijze van primeur opent Busworld volgende week maandag in het Colombiaanse Medellin zijn eerste beurs op Zuid-Amerikaans grondgebied. De Kortrijkse nichebeurs deed eerder al grote wereldsteden aan zoals Shanghai in China, Istanbul in Turkije, Bangalore en Mumbai in India en Moscou in Rusland, naast de traditionele tweejaarlijkse hoogmis in Kortrijk. Aan de beurs in Colombia zijn jaren van onderhandelingen vooraf gegaan. Colombia wordt, nu er een principieel vredesakkoord is dat een einde maakt aan de lange burgeroorlog, beschouwd als een van de snelst groeiende landen op het continent. Het bus- en autocarvervoer is er zeer populair en ook zeer sterk ontwikkeld. De keuze voor dit land is dus niet toevallig.

Een heel reeks grote busconstructeurs geven present op de beurs, waaronder Daimler, Volvo, Scania, Isuzu of Volvo. In principe zullen vijftig standhouders komende uit zestien verschillende landen de beurs opvrolijken. Niet alleen constructeurs maar ook onderaannemers zullen met een eigen stand hun producten demonstreren.

Het belang van de beurs wordt ook onderstreept door de komst van François Bellot, Belgisch en federaal minister voor Transport en Mobiliteit. Busworld werd in de jaren zeventig door Luc Glorieux opgericht. Vandaag wordt het operationeel management waargenomen door zijn dochter Mieke. Het voorzitterschap is in handen van Oostendenaar Didier Ramoudt die erg vertrouwd is met de sector. (KC)