C-Mec bewijst dat “maakbedrijf” hier kan leven

Tom Vandewoestijne Credits Ioannis TsouloulisNiet zonder enige trots meldt de familiale kmo C-Mec uit Kortrijk dat het zijn vijfde verjaardag viert. “Het is nochtans niet evident om als toeleveringsbedrijf in de huidige economische context als Vlaams “maakbedrijf” te blijven produceren,” zegt zaakvoerder Tom Vandewoestijne. “Met een investering van meer dan 2,5 miljoen euro aan nieuwe prachtige machines, geloven we echter in onze toekomst en willen we dit ook uitstralen naar buiten toe. We willen een hoogstaande subcontractor zijn met veel vertrouwen in de toekomst.”

Van een Barco-productieafdeling naar het zelfstandig metaalverwerkend bedrijf C-Mec. De zaakvoerders hebben met hun kmo een hele weg afgelegd. Na de verkoop van Barco Special Components aan de groep BMTech, ging het Kortrijkse metaalverwerkingsbedrijf even door het leven onder de naam BMTech Kortrijk. In 2011 werden de afdelingen in Kortrijk en het Tsjechische Kladno afgesplitst van de groep BMTech en werd, onder leiding van Yves Dhont, de nieuwe groep C-Mec (Creative Mechanical Solutions) boven de doopvont gehouden met vestigingen in Kortrijk en Kladno. “Aanvankelijk werkte C-Mec bijna exclusief voor Barco, maar het was noodzakelijk om ook andere klanten aan te trekken en de portefeuille bovendien gevoelig uit te breiden via een aantal gerichte overnames,” zegt Tom Vandewoestijne. “Vooral de overname van Steelandt uit Westkerke bleek daarbij cruciaal.”

De activiteiten van C-Mec situeren zich rond vier pijlers: plaatbewerking, verspaning, oppervlaktebehandeling (natlak en poederlak maar ook zeefdruk, cromateren, alodine…) en assemblage. Het bedrijf stelt een 250-tal mensen te werk in Kortrijk en Tsjechië, en heeft net 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in machines die het neusje van de zalm zijn. Zo investeerde C-Mec onlangs in een volautomatische combiné pons-lasermachine, de eerste van dit type in Vlaanderen. Ook de plooibank met automatische toolwissel is een primeur in Vlaanderen. Daarbovenop is C-Mec ook trots op twee gloednieuwe freesmachines met automatische belading voor zowel grotere als kleinere series. “Het zit in ons DNA dat we de nieuwste technologie in huis moeten hebben, en met elke investering vergroot de kwaliteit van ons werk,” zegt business development manager Johan Steelandt. “Met dit machinepark en de competenties op de werkvloer kunnen we nu zo goed als elke klus aan.” (KC)