Campus VIVES wordt meer en meer VIVES City

Afbeelding Vives 2Hogeschool VIVES heeft zijn bouwplannen ontvouwd over de toekomst, goed voor een investering van 20 miljoen euro. De conclusie? De campus van VIVES op Hoog-Kortrijk wordt meer en meer een “stad in de stad”. Op de plank liggen twee belangrijke bouwprojecten in samenwerking met projectontwikkelaar ION. Het gaat enerzijds om een studentenresidentie met 126 kamers langs de Doorniksesteenweg op de plaats van een aantal horecazaken. Geïntegreerd in dit bouwproject komt er een boekenwinkel, restaurant en polyvalente ruimte voor studenten. Anderzijds gaat het om een nieuw gebouw met twee grote aula’s, leslokalen en een ruimte bestemd als handels- of kantoorruimte op de hoek van de Doorniksesteenweg met de Universiteitslaan. De afbraakwerken hiervoor zijn reeds gestart en beide projecten dienen klaar te zijn tegen de tweede helft van 2017. Beide projecten zijn een publiek-private samenwerking: ION bouwt, VIVES huurt.

Inmiddels is VIVES ook volop bezig met de bouw van een nieuwe vleugel voor het studiegebied Handelswetenschappen & Bedrijfskunde op de campus Kortrijk. De “business school van de toekomst” zal drie bouwlagen tellen met onder meer computerlabo’s en -lokalen, lokalen specifiek uitgerust voor groepswerk/projectwerk, een taallabo en vergaderzalen. Ook de bouw van een nieuw Maaklab is gestart. Dit Maaklab zal zowel door internen als externen worden gebruikt en dient eind 2016 operationeel te zijn.

Het vroegere decoratiebedrijf Meuleman, gelegen op de hoek van de Doorniksesteenweg met de Universiteitslaan, werd zopas met de grond gelijk gemaakt. Over een oppervlakte van 750 m2, gespreid over 3 verdiepingen, komen er twee aula’s, een restaurant voor studenten, personeel en externen, en een handels- of kantoorruimte. Voor het gelijkvloers zoekt ION een partner die een handels- of kantoorruimte wil onderbrengen, met ruimte voor een tiental parkeerplaatsen. Op de eerste verdieping komt er een restaurant met keuken voor personeel, studenten en ook externen. Die eerste verdieping bevindt zich – wegens een hoogteverschil van de campusgronden – op hetzelfde niveau als het gelijkvloers van de andere campusgebouwen en is daarmee verbonden met een plateau. De bovenste verdieping wordt ingenomen door twee aula’s van respectievelijk 200 en 100 plaatsen, met cateringmogelijkheid. Die zijn bestemd voor lessen, onder meer van Kortrijk Business School, en kunnen worden verhuurd aan externen. De aula van 100 plaatsen is in een zitputopstelling. Beide aula’s zijn afgescheiden met verplaatsbare wanden  en kunnen worden samengevoegd tot één aula van 300 plaatsen met een centraal podium en twee schermen.

De hogeschool VIVES telt inmiddels al ruim 8.000 studenten en heeft campussen verspreid over heel de provincie. (KC)