Bellewaerde 2Dat de Chinezen big spenders zijn is een understatement. Volgens officiële statistieken werd alleen al dit jaar voor 66 miljard euro vanuit China in Europese bedrijven gepompt. De Franse topkrant Le Monde wist de voorbije dagen te melden dat het Chinese investeringsfonds Fosun zijn zinnen heeft gezet op de Franse toerismegroep Compagnie des Alpes. Compagnie des Alpes is de moedermaatschappij en dus eigenaar van het in Ieper gevestigde pretpark Bellewaerde. Als Fosun dus zijn zin doordrijft, zou dat betekenen dat Bellewaerde een Chinese stempel krijgt.

Volgens Le Monde is er in deze fase sprake van een instapregeling, waarbij Fosun zich in eerste instantie nog zou beperken tot een minderheid in Compagnie des Alpes. Het zou gaan om een inbreng van tien tot vijftien procent. Op termijn zouden de Chinese ambities echter verder gaan. Compagnie des Alpes is niet alleen eigenaar van een reeks pretparken (waaronder in ons land ook Walibi), maar ook van heel wat skiresorts.

Bellewaerde opende de deuren in 1954. Stichter was Albert Florizoone. In 1990 werd de Walibi Group eigenaar. In 1998 werd Walibi op zijn beurt overgenomen door het Amerikaanse Premier Parks, ‘s werelds grootste bedrijf in ééndagspretparken. De Franse Compagnie des Alpes werd jaren later eigenaar van Bellewaerde. De Franse moedermaatschappij investeert al jaren voluit in het Ieperse pretpark. Voor een concept rond Halloween bijvoorbeeld werd in 2015 nog liefst 400.000 euro boven gehaald. (KC)