Chinezen kopen voor 2 miljoen euro kunst in Brugge

Een driedaagse veiling van Aziatische Kunst en Europese kunst in veilinghuis Carlo Bonte in Brugge heeft meer dan 2 miljoen euro opgeleverd. Opvallend verschijnsel: enkele tientallen Chinezen profileerden zich als grote kopers. In totaal werden 976 loten geveild. Voor het eerst kon men ook live via het internet bieden via twee Europese, twee Chinese en één Amerikaans platform.
Topstuk van de veiling was een bijzondere sierschotel uit China die werd geschat op 1.500 euro maar finaal richting China vertrekt voor 152.500 euro. Het kunstwerk “Le Christ crucifié” van James Ensor werd ingehouden. De ingestelde prijs van 80.000 euro werd niet gehaald en de veilingmeester trok daarom het bod terug.
Eigenaar Carlo Bonte van het gelijknamige Brugse veilinghuis heeft het over een opvallende nieuwe trend: “Meer en meer Chinezen blijven de weg vinden naar ons Brugse veilinghuis en ze zijn nog steeds bereid veel te betalen mits ze kwaliteit in huis kunnen halen. Het aandeel van westerse kunst mag toenemen. Door de succesvolle veilingen van oosterse kunst hebben we naam gemaakt en daardoor zit ons aanbod westerse kunst nu ook in de lift.”

Chinese klanten worden bij Bonte op hun wenken bediend. Niet alleen trekt de veilingmeester voor elke veiling enkele dagen naar China maar hij heeft ook recent een nieuwe Chinese medewerkster aangeworven. Zij staat de klanten bij in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en uiteraard in het Mandarijns. Het is al de tweede keer dat Carlo Bonte een driedaagse veiling houdt wegens het grote aanbod. In maart 2016 is er opnieuw een grote veiling gepland. Het veilinghuis doet een oproep om waardevolle stukken oosterse én westerse kunst binnen te brengen, want Chinezen blijken grote interesse te hebben. Carlo Bonte is 37 jaar en nam in 2008 de zaak van zijn vader over. Hij deed buitenlandse ervaring op bij onder meer Christie’s in Londen. (KC)
Carlo Bonte