Clarebout Potatoes grote Trends gazelle

gazellen 2016 west vlaanderen HR -48Op de jaarlijkse uitreiking van de “Trends-gazellen” (trofee voor snelle groeiers) ging het in Nieuwkerke gevestigde Clarebout Potatoes met de eerste prijs lopen in de categorie “grote bedrijven”. Het bedrijf uit de Westhoek, dat liefst 279 medewerkers telt, verwerkt aardappelen tot diepgevroren frieten, goed voor een omzet van net geen 400 miljoen euro en 17 miljoen euro winst. CEO is Jan Clarebout.

Clarebout mag zich in zijn sector één van de grootste spelers van Europa noemen met een geschatte capaciteit van om en bij de 800.000 ton. De eindproducten zijn in de eerste plaats bestemd voor de retail en dus voor grote distributiegroepen zoals Albert Heijn, Carrefour of Intermarché. De groei is vooral toe te schrijven aan het hoge investeringsritme in de twee vestigingen langs de landsgrens: één in Nieuwkerke en één in Waasten. Toen het bedrijf in september 2015 door een zware brand werd getroffen, kon het een deel van zijn productie opvangen in Waasten. Nu is de site in Nieuwkerke ook grotendeels heropgebouwd. Het management schrijft dat toe aan de goede medewerking van de autoriteiten die efficiënt met nieuwe vergunningen over de brug kwamen.

In de categorie “middelgrote bedrijven” was de trofee van Trends-gazelle bestemd voor het fusiebedrijf Shapes Metalworks (toeleverancier van metalen onderdelen) uit Gullegem. Bij de kleine kmo’s was Pleisterwerken Joerie (Avelgem) van CEO’s  Joeri en Arno Soete de winnaar. (KC/foto Trends Gazellen)