West-Vlamingen zijn geboren ondernemers. De vele familiale bedrijven vormen de ruggengraat van onze economie. Kijk maar naar de nieuwe generatie ‘makers’ die elk jaar afstudeert in Kortrijk. Of de aantrekkingskracht die de Biënnale Interieur uitoefent op designers van over de hele wereld. Zo ontstond in Kortrijk een uniek ecosysteem dat het lokaal ondernemerschap in de hele regio bevordert. Maar de economie moet zich blijven vernieuwen.

In Kortrijk werd daarom Hangar K officieel voorgesteld. Het is een platform dat een basis wil leggen voor nieuw ondernemerschap. Hangar K profileert zich als een nieuwe co-creatiehub op Kortrijk Weide. Het is het eerste West-Vlaamse ecosysteem dat alle innovatieve spelers fysiek onder een dak brengt. Hangar K focust op digitale technologie in de maakindustrie (smart factory), medtech, edutech en entertainment/visualisatie. Starters, ondernemers en gevestigde ondernemingen kunnen er steun vinden bij elkaar om hun business level te overstijgen. Hangar K wil ook een digitaal platform zijn en een multifunctionele rol spelen. “Het is tegelijk incubator en accelerator, maar ook katalysator en innovator, competence center én brain center”, aldus de initiatiefnemers. Starters worden er niet alleen uit de startblokken geholpen, maar ook professioneel in tandem gezet met ervaren ondernemers. Gevestigde ondernemingen vinden er de ruimte om samen te werken. Samen formuleren ze concrete antwoorden op de stijgende vraag naar innovatieve toepassingen.

Hangar K is een gezamenlijk initiatief van Barco, Cronos, Howest, KU Leuven, Stad Kortrijk, Start it@KBC, UGent en VIVES. De combinatie van digitaal onderwijs, expertise in digitale technologie en mentorschap van starters, moet volgens alle partners leiden tot een sterkere economische groei van de regio. “Met dit concept zijn we de eerste in West-Vlaanderen en hebben we de expliciete ambitie om plaats te geven aan startend ondernemerschap om zo de West-Vlaamse brain drain tegen te gaan”, heet het uit de mond van alle betrokken partners.