Colruyt Veurne stelt stichtend voorbeeld tegen zwerfvuil

colruytStoort zwerfvuil u ook? Bij Colruyt in Veurne hebben ze beslist om er ook daadwerkelijk iets aan te doen. Woensdag bond het winkelpersoneel van Colruyt Veurne de strijd aan met zwerfvuil. Dat deden ze door hun parking en de directe omgeving van de winkel op te ruimen. Maar er is meer. Acht medewerkers van Colruyt Veurne engageerden zich ook om het zwerfvuil in de stationsbuurt aan te pakken. Gerant Fré Paeme verwoordt het zo: “We gaan de straten tussen de Colruyt-winkel en het station, een parcours van zo’n 800 meter, proper maken. Daarnaast nemen we de parking van het station onder handen.” Ook de timing is bewust gekozen. Op woensdagnamiddag is het altijd heel druk in de omgeving van het station. “We hopen dat we met onze actie anderen kunnen mobiliseren in de strijd tegen zwerfvuil,” aldus Fré Paeme.

Colruyt Veurne is niet de enige die de strijd aanbindt met zwerfvuil. Tijdens de Retail Clean Up Days, van 21 tot 27 november, gaan alle 380 vestigingen van Colruyt, OKay en Bio-Planet en een deel van de 220 zelfstandige Spar-winkels het zwerfvuil aanpakken op hun parkings en in hun directe omgeving. De parkings worden al dagelijks opgeruimd door een schoonmaakploeg van vijftig medewerkers, maar tijdens de Retail Clean Up Days vergroot dus het actieterrein. Ook op en rond enkele bedrijfssites in Lot, Halle en Wommelgem wordt er een grote schoonmaak gehouden. Met de actie wil Colruyt Group zijn medewerkers, klanten en omwonenden sensibiliseren en zo een gedragsverandering in gang helpen zetten.

Colruyt Group zegt dat het zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid wil opnemen en steunt daarom de overheid in haar strijd tegen zwerfvuil. De groep gelooft dat gedragsverandering mogelijk is, onder meer door het goede voorbeeld te geven en zo anderen te inspireren, tijdens de actie maar ook daarna. Zo komen er bordjes met de melding “Pas opgeruimd” en een oproep om samen de omgeving proper te houden. De groep zal de resultaten ook zorgvuldig opvolgen, met het oog op een blijvend propere omgeving. De opruimacties van deze week kaderen in het vijfjarenplan “Samen voor minder zwerfvuil“, dat Colruyt Group lanceerde in september 2015 en dat loopt tot en met 2020. Als kick-off van dat plan ruimden een 200-tal medewerkers zowat 1.500 kg zwerfvuil op in de omgeving van de kantoorgebouwen in Halle. In september 2016 begon de groep dan een tweejarig testproject met extra vuilbakken om het zwerfvuil op de parkings van de kantoorgebouwen te verminderen. Sinds half november wordt er ook bijkomende vuilnisinfrastructuur voorzien bij een aantal winkelpunten van Colruyt Laagste Prijzen. (KC)