KNOKKE – Cadzand is zo’n succes bij de Belgen, dat er nu al een nieuw Cadzand wordt gebouwd. Zeg maar een Cadzand 2.0. Dit keer niet in Zeeland, maar in het voorlopig nog niet zo heel bekende en vrijwel onontgonnen Noord-Franse Hardelot aan de Opaalkust. Projetcontwikkelaar is de Compagnie Het Zoute.

In Hardelot wordt een mix van alles geserveerd: luxueuze woningen en appartementen, leuke winkels, veel recreatie, enzovoort. De Knokse vastgoedontwikkelaar Compagnie Het Zoute is de plannen volop aan het uitvoeren. Vandaag hebben enkele tientallen Belgen een tweede verblijf in Hardelot, maar binnen dit en vijf jaar zullen dat er een 200-tal worden, aldus de Compagnie. Op korte termijn worden er al enkele tientallen appartementen gebouwd en daar zouden er op middellange termijn nog een honderdtal bijkomen.

De gelijkenissen tussen Cadzand en Hardelot zijn treffend. Ook Hardelot is omsloten door natuurreservaten, weidse stranden, rust en een overaanbod aan recreatieve ontspanning. Het dorp beschikt namelijk over 2 golfterreinen, het is een waar fiets- en wandelparadijs, en er komt zeer binnenkort ook een gloednieuwe zeilclub. “We zijn al een tijd actief in Hardelot, maar het is duidelijk dat hier nog veel potentieel ligt”, zegt Joris Vrielynck, directeur projectontwikkeling Compagnie Het Zoute. “Zeker als je weet dat er nood is aan een nieuwe rustige trekpleister à la Cadzand. De keuze voor Frankrijk is op dat vlak ook niet toevallig. Volgens de laatste cijfers kochten het voorbije jaar 20 procent méér Belgen er een tweede verblijf.”

Prijsevolutie vergelijkbaar met Cadzand

De Compagnie zette zijn eerste stappen aan de Opaalkust in 2000. Momenteel biedt de Compagnie 23 appartementen, op 400 meter van het strand, te koop aan in Hardelot. Maar de komende jaren zullen dat er een veelvoud worden: zo zijn er op korte termijn vergunningen op komst voor een tiental vakantiewoningen en ligt er een project ter studie voor nog eens 120 extra appartementen met zee-en duinzicht. Daarnaast wordt ook het winkelvastgoed uitgebreid, zodat er straks ook op dat vlak een pak meer te beleven valt. Door de vele raakvlakken met Cadzand, wordt ook verwacht dat de vastgoedprijzen in Hardelot een gelijkaardige evolutie zullen kennen. Die  evolutie is niet mis: de gemiddelde prijs van een appartement in Cadzand is in 8 jaar tijd met 32 procent gestegen. Verwacht wordt dat die hausse zich zal blijven doorzetten.