concordia-tuytensHet Waregemse textielbedrijf Concordia Textiles roert zich op de Europese markt. Na de recente overname van het Spaanse Estambril, wordt nu opnieuw een niet nader genoemd bedrag op tafel gelegd voor het Duitse Fuchshuber Techno-Tex. In de twee gevallen gaat het om bedrijven die specialisten zijn in technisch textiel. Fuchshuber is een grote naam in de wereld van brandwerend textiel.

Concordia is een internationaal erkende speler op de markt van synthetische textielweefsels, zowel voor louter technische toepassingen als voor performante modestoffen voor jassen en sportkledij. Met een verticaal geïntegreerd productieproces – van het sterken van garen over weven en veredelen van weefsels tot het uittesten in labo omgeving – gebeurt alles onder één dak in Waregem. Daarnaast heeft het textielbedrijf dat nog altijd gelinkt is aan de familie Tuytens, nog productiecentra in China, Rusland (via een joint venture) en in Bangladesh. Daar komen nu dus nog twee Europese sites bij.

Op groepsniveau is Concordia goed voor 70 miljoen euro omzet en een tewerkstelling van 700 mensen. Het management werd jaren terug al gedefamiliariseerd in de persoon van extra muros CEO Carl Baekelandt. Met de dubbele overname in Spanje en Duitsland versterkt Concordia gevoelig haar positie in een nichemarkt (brandwerend textiel). Beide bedrijven blijken, spijts een parallelle activiteit, toch vrij complementair te zijn aan elkaar, en bekleden nu al een sterke marktpositie. (KC)