De NEOS sigarenfabriek in Handzame kreeg recent hoog bezoek over de vloer. De ambassadeur van Nicaragua kreeg er een rondleiding door Fred Vandermarliere van sigarenfabrikant J. Cortès. Dit bedrijf heeft een nauwe band met Nicaragua.

“We gebruiken al jaren tabakken uit Nicaragua in onze mengelingen, maar de banden zijn nog veel belangrijker geworden sinds de overname van Oliva Cigars in 2016”, aldus CEO Fred Vandermarliere van J. Cortès. “We hebben nu één van de meest vooraanstaande producenten van Nicaraguaanse puros, die op dit moment als beste sigaren ter wereld bestempeld worden. Zeker nu de Cubanen enkele mindere oogsten gehad hebben, kunnen wij qua smaak, consistentie en trekkracht, de competitie aan met de groten der aarde in onze sector. In Nicaragua stellen wij 1.300 mensen te werk. Onlangs werd er nog een nieuwe fabriek geopend waar uitsluitend sigarendoosjes worden gemaakt.”

De CEO van J. Cortès en van het plaatselijke bedrijf Oliva willen niet enkel de beste sigaren aanbieden, voor beide partijen is het minstens even belangrijk dat die sigaren ook maatschappelijk verantwoord worden geproduceerd. “Tewerkstelling van de lokale bevolking is één aspect, het optimaliseren van de werkomstandigheden een ander”, aldus Fred Vandermarliere. Tijdens de ontmoeting met de Nicaraguaanse ambassadeur werd veel gesproken over de veranderende tabakswetgeving waardoor sigaren mogelijks aanzien worden als ‘smokkelwaar’ en de verkoop ervan nagenoeg onmogelijk wordt door de ‘track & trace’-wetgeving van de EU.  Het spreekt voor zich dat dit voor de beide partijen geen goede zaak zou zijn.