WAREGEM – Familiebedrijf Cras uit Waregem is al sinds 1878 actief in de houtsector en blijft zijn actieradius in de retail maar uitbreiden. Woodshop nummer vijftien, dit maal aan de rand van Brussel, treedt toe tot het netwerk. Op vandaag helpt de houtgroep al 450 mensen aan werk.

De belangrijkste activiteit van de groep is die van de houthandel. Onder de naam ‘Cras Woodshops’ heeft CEO Frédéric Cras inmiddels een netwerk van 15 eigen houthandels uitgebouwd. Die richten zich met een breed aanbod aan houtproducten voor de bouw, het interieur en de tuin vooral naar de houtvakman. De nieuwste houthandel die toetreedt tot de Cras-familie is de houthandel Vanderheyden. “Vandaag kon ik voor onze groep een nieuwe opportuniteit realiseren”, aldus Frédéric Cras, eigenaar en CEO. “Dankzij een nieuwe overname in Bierghes (Waals Brabant), versterken we ons netwerk van woodshops met een strategisch goed gelegen houthandel in de zuidelijke rand van Brussel.”

Klant is alles

Houthandel Vanderheyden was tot op vandaag, net zoals Cras, in familiale handen. Met 12 medewerkers realiseert het bedrijf een omzet van plus minus 5 miljoen euro. Het voert daarvoor een breed assortiment aan houtproducten naar een klantengroep van houtspecialisten. “Qua activiteit past het dus perfect in onze woodshops-strategie : partner zijn van de houtvakman”, aldus Frédéric Cras. Het houtbedrijf dat hij van zijn vader overnam in 1995 kent onder zijn bewind een continue groei. “Vooral onze doorgedreven klantgerichtheid is de sleutel van onze groei”, vertelt de CEO. “We stemmen ons assortiment en onze dienstverlening continu af op de noden van de markt. Zo investeerden we recent ook in extra machines die ons in staat moeten stellen om onze houtproducten in een nog verdere graad van afwerking aan te bieden bij de klanten. De houtvakman kan bij ons terecht voor het verzagen, drenken, drogen, frezen en boren van hout en plaatmateriaal. In onze ateliers worden ook deuren op maat ingekast en platen beplakt, alles met het oog op een extra dienstverlening naar onze klanten. Dat betekent voor hen immers minder zware investeringen in machines en meer tijd voor het werk op de werf. We zijn overtuigd dat daar de toekomst ligt, zowel voor ons als voor de klant.”

De grote ‘Cras-show’

In 2018 gaat de grote ‘Cras-show’ onverminderd verder, met nieuwe initiatieven in Antwerpen en op de industriezone Plassendale in Oostende. Met Frédéric Cras staat intussen al de vierde generatie aan het roer van dit West-Vlaamse familiebedrijf. Volgend jaar viert het bedrijf zijn 140 jarig bestaan en het blijft, letterlijk en figuurlijk
dus, bouwen aan een in de houtbranche uniek toekomstproject.