BudaDe Europese Unie heeft van de 125 ingediende grootschalige culturele samenwerkingsprojecten 15 projecten goedgekeurd. Eén ervan is “Performing Europe 2020” van kunstencentrum BUDA uit Kortrijk. Dit laat BUDA toe om de komende vier jaar zijn internationale werking met kunstenaars, die op het Buda-eiland in Kortrijk nieuwe voorstellingen maken, verder te zetten met een breed publiek en ook uit te breiden naar onder meer de Arabische wereld. BUDA vangt om en bij de 1 miljoen euro van Europa. Voor Performing Europe 2020 werkt kunstencentrum BUDA samen met het Reykjavik Dance Festival (IJsland), het Nationaal Theater van Lissabon, het Centre Dramatique Nationale van Nanterre en kunstencentra uit Salzburg, het Noorse Bergen, het Italiaanse Dro, Warschau, Zagreb, Amiens en Berlijn.

Het door Europa goedgekeurde project “Performing Europe 2020” wil voluit bruggen bouwen tussen het publiek en hedendaagse podiumkunstenaars. In Broelkaai 6 (voormalige Broelmuseum) komt er in 2017 een installatie die op een enthousiasmerende manier mensen inleidt in de fascinerende wereld van internationale choreografen en theatermakers. Directeur Franky Devos heeft het over een historische doorbraak: “De goedkeuring van dit project betekent niet alleen een financiële ondersteuning, het helpt BUDA vooral bij de verdere uitbouw van zijn internationaal netwerk. In tien jaar tijd bouwden wij het Buda-eiland in Kortrijk uit tot een van de grootste werkplaatsen voor theater en dans in België. In 2015 werkten  hier 63 nationale en internationale theater- en dansgezelschappen aan nieuw producties en werden  voorstellingen die bij BUDA werden gemaakt 553 keer gespeeld over gans Europa.”

Voor het kunstenfestival van Watou is er minder goed nieuws, want dat ziet zijn Europese manna volledig opgedroogd. (KC)