BERGUES – Deze maand is het precies tien jaar geleden dat de Franse film ‘Bienvenue chez les Ch’ tis’ in omloop kwam. De opnames van de film werden grotendeels gedraaid in Bergues, op een steenworp van de grens tussen West-Vlaanderen en Frankrijk.

Bienvenue chez les Ch’tis vertelt het verhaal van een ambtenaar van de Franse post die bij wijze van sanctie ‘verbannen’ wordt naar Noord-Frankrijk. Daar ontdekt hij de echte charme van le Nord in al zijn facetten. De film van cineast Dany Boon groeide uit tot de meest bezochte film ooit gedraaid in Frankrijk. Ook in onze contreien werd storm gelopen voor de prent. Alles bijeen werden er liefst 20 miljoen 489 303 tickets verkocht aan filmliefhebbers die er een best vermakelijk product voor in de plaats kregen.

Dany Boon zelf werd dankzij Bienvenue chez les Ch’tis op slag ‘wereldberoemd’ in Frankrijk, maar ook bij ons. De Franse pers publiceert naar aanleiding van de tiende verjaardag van de release, enkele cijfers alsook het bedrag dat Dany Boon opstreek voor de film waar hij eeuwig mee zal geassocieerd worden. Merkwaardig is dat de film gedraaid werd met een relatief klein budget (11 miljoen euro), zeker als je dat bedrag vergelijkt met de opbrengsten ervan (om en bij de 245 miljoen volgens le Figaro). Danny Boon zou er zowat de jackpot mee gewonnen hebben: om en bij de 26 miljoen euro. Ook het stadje Bergues, dat amper 4.000 inwoners telde en voordien zo goed als anoniem door het leven ging, genoot via toerisme van heel wat bijkomende inkomsten.