ROESELARE – VDL uit Roeselare (het vroegere Jonckheere) heeft een groot order van De Lijn in de wacht gesleept voor 146 nieuwe bussen. Daarvan zullen er 84 hybride zijn, 55 dieselbussen en slechts zeven volledig elektrisch. Die laatste zijn voor Gent en Leuven. VDL zal die leveren met bijhorende laadinfrastructuur. VDL heeft het over een over een erg belangrijk contract.

De 146 bussen die het bedrijf in totaal mag bouwen, zijn goed nieuws voor de werkgelegenheid. Het bedrijf is in het bijzonder opgetogen dat het de eerste elektrische bussen met snellaadsysteem voor De Lijn mag bouwen. Alle bussen zullen overigens in Roeselare worden gebouwd. Voor het laatst bestelt de vervoersmaatschappij ook dieselbussen: 55 stuks. Die gelede bussen met Euro VI-motor zijn een uitbreiding van de laatste bestelling van dieselbussen. Die exemplaren zullen voornamelijk in Antwerpen en Vlaams-Brabant ingezet worden, waar ze de oudste harmonicabussen zullen vervangen. Ook die bussen zullen door VDL gemaakt worden. Na deze bestelling dieselbussen, wil De Lijn naar eigen zeggen ook gelede bussen met hybride motoren kopen.

Voor de busbouwer uit Roeselare zullen het de laatste dieselbussen zijn die er worden gemaakt. “Ons orderboek voor volgend jaar geraakt goed gevuld en enkel met hybride en vooral elektrische bussen voor verschillende landen in Europa”, aldus directeur Peter Wouters.