Dehullu Architecten kaapt topprijs weg

DSC_7229Het in Harelbeke gevestigde architectenbureau Dehullu Architecten werd winnaar van de zogenaamde Wienerberger Brick Award voor innovatieve baksteenarchitectuur. In de categorie “openbaar gebruik” werd het auditorium van AZ Groeninge in Kortrijk (campus Kennedylaan) gehuldigd. Het auditorium werd ontworpen door Dehullu Architecten. Wienerberger is een internationale baksteenfabrikant met wereldwijde vertakkingen. Ze kennen de prijs om de twee jaar toe en dat in zes categorieën. Met de award erkennen ze uitmuntende baksteenarchitectuur van internationale kwaliteit. Het gebruik van Wienerberger-producten is geen beslissende factor voor deelname. Meer dan 600 projecten uit 55 landen werden ingediend.

Volgens de jury toont het gebouw van AZ Groeninge “een contrasterende structurele verpakking voor een nieuw auditorium”. Terwijl het hoofdgebouw gekenmerkt wordt door een traditioneel ontwerp, werd er een contrasterende structurele verpakking bedacht voor het nieuwe auditorium. Het lijkt te verzinken in het glooiende terrein, met een kant die uitsteekt over de rand. Ruwe bakstenen omhullen de gebogen gevel. “De bakstenen werden verticaal geplaatst om de lintachtige curve van het gebouw te benadrukken,” aldus architect Bert Dehullu.

De Wienerberger Brick Award werd in het leven geroepen in 2004 en bestaat uit verschillende categorieën, die kunnen veranderen naargelang de trends en de actuele thema’s. In 2016 werden prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Residentieel Gebruik, Openbaar Gebruik, Renovatie, Stedelijke Invulling, en Speciale Oplossing. In totaal werden meer dan 600 projecten uit 55 landen ingestuurd, een nieuw deelnemersrecord. Vanwege de grote verscheidenheid aan projecten, was het voor het onafhankelijke pre-jury panel geen makkelijke taak om de inzendingen te herleiden tot 50 nominaties. Uit deze shortlist koos een jury van vier internationaal gerenommeerde architecten de winnaars. (KC)