KORTRIJK – Naar jaarlijkse traditie heeft Trends de namen bekend gemaakt van de Trends Gazellen Ambassadeurs. Dat gebeurde woensdagavond in de gebouwen van TVH in Waregem. Smart Solutions (kleine bedrijven), XL Roc, dochterbedrijf van energiegroep G&V (middelgrote bedrijven) en delaware (grote bedrijven) gingen met de hoogste eer aan de haal. 

Al 16 jaar lang selecteert de redactie van Trends in elke provincie 200 Trends Gazellen. Het zijn bedrijven die op vlak van omzet, personeel en toegevoegde waarde sterke cijfers kunnen voorleggen. Om in aanmerking te komen moet een bedrijf ook minstens vijf jaar bestaan en minstens 20 werknemers in dienst hebben (10 in de categorie kleine bedrijven). Daarna wordt ook nog de operationele onafhankelijkheid onder de loep genomen om uiteindelijk in drie categorieën een winnaar uit te roepen. Alle andere krijgen het diploma van genomineerde.

“Met Smart Solutions, XL Roc en delaware, heeft West-Vlaanderen ook dit jaar opnieuw drie mooie winnaars”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Het zijn sterke bedrijven die ook een modelfunctie hebben voor jongere ondernemingen. En we hopen natuurlijk ook dat de Trends Gazellen van 2018 blijven investeren in innovatie, duurzaamheid en in de toekomst van de streek. Met hun inspanningen zorgen ze immers mee voor een welvarende, sterke regio.”

Drie toppers

In 2003 kochten drie vennoten Delaware Consulting vrij bij Deloitte. Sindsdien kende de IT-dienstenleverancier een enorme groei. In de categorie grote bedrijven mag delaware zich een jaar lang Trends Gazelle noemen. Vandaag heeft het bijna 1000 Belgische medewerkers en er staan ook nog ruim 200 vacatures open. Delaware is actief in 13 landen en rondde vorig jaar voor het eerst de kaap van 150 miljoen euro omzet, alleen al in België. 

Bij de middelgrote bedrijven gaat XL Roc met de eer lopen. XL-Roc is de koepelmaatschappij boven het netwerk van shops die horen bij de tankstations van de Kuurnse energiegroep G&V. XL Roc is goed voor 60 miljoen euro omzet. G&V is sinds kort voor 75 procent in handen van Xavier Dewulf, die bovenop zijn pakket (50 procent) ook 25 procent van de aandelen kocht van Anja Verbeke (de weduwe van Lieven Ghekiere). De laatste 25 procent zijn in handen van een stille (West-Vlaamse) vennoot.    

Bij de kleine bedrijven tot slot kaapt Smart Solutions de hoofdprijs weg. Het outsourcingsbedrijf onder leiding van CEO Frederick Verhelst ging van één werknemer in 2012 naar 230 vandaag. Het bedrijf begon onder de vlag ‘Smart Industry’ met de outsourcing van technische profielen. Ondertussen kwamen daar ook de poten ‘Smart Finance’ en ‘Smart Engineering’ bij. Omdat het huidige kantoor in Kachtem uit zijn voegen barst, verhuist Smart Solutions komende zomer naar een nieuwbouw in Beveren-Roeselare. Ook in Merelbeke, Beveren-Waas en Geel heeft het bedrijf vestigingen.