Dertig jaar iconische architectuur

ir9m9k5t

In Knokke (cultuurcentrum Scharpoord)  loopt nog tot eind dit jaar de opmerkelijke tentoonstelling “Dertig jaar architectuur in Vlaanderen”. De afgelopen drie decennia kent de architectuur in Vlaanderen een ongeziene bloei. De tijd van de minder fraaie bedrijfsgebouwen en van de weinig creatieve architectenbureaus  ligt gelukkig al een tijdje achter de rug. De voorbije decennia werden baanbrekende en spraakmakende projecten in de markt gezet. De expositie biedt ook een uitgebreid overzicht van de toonaangevende figuren, feiten en gebeurtenissen die hebben bijgedragen aan de florerende architectuurcultuur.

In de jaren zeventig en tachtig lag de architectuur in ons land zowat op apegapen, aldus het Vlaams Architectuur Instituut. De bureaus hadden te kampen met de economische crisis, het beleidskader was gebrekkig, de toekenning van opdrachten was gepolitiseerd, het architectuuronderwijs schoot tekort. In de tweede helft van de jaren tachtig kondigden enkele projecten schoorvoetend een kentering aan. In de steden zorgden enkele opvallende ingrepen hier en daar voor een voorzichtig debat, even later aangezwengeld door de eerste grote ontwerpwedstrijden. Dankzij de overtuigingskracht van een handvol bevlogen ontwerpers en beleidsmakers begonnen zich zowaar de contouren van een architectuurcultuur af te tekenen. Vandaag, dertig jaar later, heeft succesvolle stadsvernieuwing onze steden weer leefbaar gemaakt, stimuleren gemeentelijke, stedelijke en Vlaamse overheden kwaliteitsvolle architectuur en worden Vlaamse ontwerpbureaus internationaal gewaardeerd. Er kwam met de jaren ook verruimde aandacht voor fraaie kantoorgebouwen. Denk maar aan wat AG Plastics in Harelbeke/Stasegem heeft neergezet.

De tentoonstelling brengt ook 57 maquettes en tientallen foto’s bij elkaar van meer dan 70 projecten die de wonderjaren mee hebben vormgegeven. Er zijn opvallende creaties te zien van grote namen uit de architectuur zoals Robbrecht en Daem, Marie-José Van Hee, bOb Van Reeth, Christian Kieckens, Willem Jan Neutelings, Xaveer De Geyter, Hendrik Vermoortel en Stéphane Beel. (KC)