KORTRIJK – Jaarlijks organiseert Designregio Kortrijk een inspiratiereis naar een verrassende bestemming. Dit jaar staat het Oostenrijkse Graz, uitgeroepen tot UNESCO Creative City of Design, op het programma. 

Na Kopenhagen, Zürich, Turijn en Tallinn, is het Oostenrijkse Graz dit jaar aan de beurt. Van woensdag 16 mei tot vrijdag 18 mei trekken Designregio Kortrijk en Voka West-Vlaanderen er naar toe met een groep van ondernemers, ontwerpers, architecten en beleidsmakers. Net als Kortrijk is Graz een ‘UNESCO Creative City of Design’ en dat al sinds 2011. Oostenrijks tweede stad is gekend voor zijn levendige creatieve scene, internationaal gerenommeerde universiteiten en innovatieve bedrijven die design en creativiteit als een unieke opportuniteit voor innovatie beschouwen.

In 2003 was Graz nog de culturele hoofdstad van Europa. Een opvallende getuige daarvan is het Mursinsel, een artificieel drijvend eiland in de snelstromende rivier Mur dat ontworpen werd door de New Yorkse architect Vito Acconci. Deze avantgardistische ingreep bleek geen alleenstaand feit. Ook het Kunsthaus Graz of ‘The Friendly Alien’ van de hand van de Britse architecten Peter Cook en Colin Fournier, werd in 2003 een nieuwe architecturale landmark op een prominente plaats binnen de historische context van Graz.

Jaarlijks vindt in mei de Design Monat plaats, een stadsfestival met uitgebreid programma van exposities, workshops, installaties en events doorheen de stad. Designregio Kortrijk wil de deelnemers ook in contact brengen met ‘small success stories’ van regionale ondernemers of ze een blik achter de schermen gunnen bij internationale topbedrijven als XAL en Magna Steyr.

Dotsandplanes staat, net als de inspiratiereizen naar Zürich en Tallinn in voor de inhoud en begeleiding van de reis, ondersteund door het Kortrijkse reisbureau MI-Agency.

Het volledig programma kan je raadplegen op http://designregio-kortrijk.be/graz