Belgocontrol en de West-Vlaamse Intercommunale Vliegveld Wevelgem-Bissegem (WIV) hebben de benoeming bevestigd van Dirk Van Belleghem als nieuwe gedelegeerd bestuurder van de luchthaven aan de rand van Kortrijk. Hij was tot nu als manager betrokken bij de Wielsbeekse containerterminal voor binnenvaart en werkte in het verleden ook voor Total. Oost-Vlaming Dirk Van Belleghem, die zelf ook een pilootlicentie heeft, is een burgerlijk ingenieur van vorming die destijds zijn studies vol maakte aan de universiteit van Gent. Hij wordt geroemd omwille van zijn grote expertise inzake infrastructuurwerken. Van Belleghem zal in tandem werken met directeur en bekend gezicht Stefaan Van Eeckhoutte. “Maar laat het duidelijk zijn dat de lead in handen zal zijn van Dirk Van Belleghem”, aldus voorzitter Filip Daem.

Met de aanstelling van een nieuwe topman, willen de aandeelhouders van Wevelgem Airport meteen een hoofdstuk afsluiten en een nieuwe era aankondigen. De regionale luchthaven kampte sinds de herfst van vorig jaar met technische problemen, omdat er bij een te beperkte zichtbaarheid niet meer kon en mocht geland worden. Heel wat West-Vlaamse bedrijven en bedrijfsleiders waren hiervan het slachtoffer. Mits een aangepast instrumentarium zal het vanaf het najaar (in principe 9 november) mogelijk zijn om in alle weersomstandigheden te vliegen naar of vanuit Wevelgem. Volgens Filip Daem laat alles uitschijnen dat die datum gehaald wordt. Belgocontrol deed de voorbije dagen al de eerste testen. Belgocontrol en de WIV hebben, mede met steun (1,7 miljoen euro) van de Vlaamse overheid, het nodige investeringsgeld bijeengebracht om de luchthaven zijn volle licentie te bezorgen en up to date te maken voor de toekomst. De geplande investeringen hebben enerzijds betrekking op de “security & safety”, anderzijds op infrastructuurwerken, zoals de aanleg van een nieuwe taxibaan, de heraanleg van de parking voor bezoekers en het aanpassen van de infrastructuur aan de noordzijde (waar de bedrijven zijn gevestigd).

Van Dirk Van Belleghem wordt verwacht dat hij de luchthaven aantrekkelijker en competitiever maakt. Dit moet in het voordeel spelen van de bedrijven want Airport Wevelgem speelt een cruciale rol in de logistiek. Gelijktijdig moet de luchthaven ook verder geprivatiseerd worden. De roots van het vliegveld gaan terug tot in 1916 toen de Duitse bezetter de aanleg noodzakelijk achtte.