POPERINGE – Amper twee weken nadat Dirk Wynants al twee German Design awards in ontvangst mocht nemen voor zijn creaties, mocht de big boss van Extremis opnieuw opdraven voor de glamoureuze prijsuitreiking van de iF Design awards in München. De Virus picknick tafel kreeg er een iF Gold Award toegekend. De andere firma’s die naar het podium werden geroepen waren onder andere Ferrari, Bulgari, Dell, Google, Samsung, Sony, Porsche, Audi en Philips.

Het in Poperinge gevestigde Extremis was het enige Belgische bedrijf dat deze award kreeg. Waarom? “Omdat het in onze sector vrij uitzonderlijk is dat het niet enkel over vormgeving gaat”, aldus een apetrotse Dirk Wynants. “Design is zoveel meer dan vorm alleen. Enkel de bedrijven die de standaard van hun sector verleggen worden beloond met een gold award. En dat is waar we als Extremis telkens weer in slagen met heel wat van onze producten. Dat we het als kleine onderneming voor elkaar krijgen in één adem genoemd te worden met al deze andere – door iedereen gekende – grote voorbeelden in hun sector, mag uitzonderlijk genoemd worden.”

Logische vorm 

 Het is lang niet de eerste keer dat Extremis vereerd wordt met een iF design award, maar goud is toch wel een heel uitzonderlijke erkenning. De lat ligt erg hoog, en het is niet alleen belangrijk om een geweldig innovatief idee te hebben dat perfect is uitgevoerd tot in elk detail. De levenscyclus van het product en zijn relatie met mens en omgeving is minstens even belangrijk. Het oordeel van de jury was duidelijk: “Een slim ontworpen picknicktafel van productie tot gebruik, Virus heeft ons hart veroverd met zijn logische vorm. Goed geproportioneerd, stabiel en uitstekend geconstrueerd, de kwaliteit van dit product is onmiddellijk zichtbaar. Het feit dat je aan de tafel kan gaan zitten zonder je been te hoeven tillen, is intelligent opgelost. Een eigentijdse benadering van deze productcategorie.”

Handelsmerk

Al 65 jaar is de iF Design Award, een initiatief van de World Design Guide, wereldwijd een handelsmerk voor uitmuntende ontwerpen. Met 6.402 inzendingen uit 54 landen werden er een recordaantal inzendingen ontvangen in dit jubileumjaar. Nooit eerder werden zoveel producten en ontwerpen in de competitie opgenomen. De vakjury bestaat uit 63 onafhankelijke internationale experts. 

Dirk Wynants startte zijn bedrijf in 1994. Hij noemt de meubels die hij ontwerpt bij voorkeur ‘tools for togetherness‘.