Het economisch weekblad Trends heeft voor de zestiende maal de trofee “Trends Gazellen” uitgereikt. Drie criteria worden in aanmerking genomen: de groei in omzet, de groei in personeel en de groei in cash flow, en dat gespreid over de voorbije vijf jaren. Bijkomende voorwaarde: het bedrijf in kwestie moet onafhankelijk zijn en dus niet behoren tot een groter geheel.

De snelste groeier van West-Vlaanderen in de categorie grote bedrijven (meer dan tien miljoen euro omzet) is IVC, het bedrijf van Filip Balcaen. IVC maakt echter deel uit van de Amerikaanse groep Mohwak en mag daarom de Gazelle-trofee niet claimen. De Tabakshoeve uit Zonnebeke van CEO en “serial entrepreneur” Hein Vandecasteele ging wél met de eer lopen. De Tabakshoeve groepeert vijftien tabakswinkels in het grensgebied met Frankrijk. Vandecasteele zorgt voor een stunt. Hij bewijst dat je in een niet evidente sector toch kan groeien en scoren.

Bij de middelgrote bedrijven (1 tot 10 miljoen euro omzet) werd De Witte-Vandecaveye uit Pittem genomineerd als ambassadeur. Dat familiebedrijf is actief in de sector van “elektrische installaties” (hoog- en laagspanning). Jan De Witte is de sterke man bij De Witte-Vandecaveye. Bij de kleine bedrijven (brutomarge van minder dan 1 miljoen euro) spant Infohos Services uit Oostkamp de kroon. Infohos is een IT-leverancier die zich specifiek richt op de ziekenhuissector. CEO Jan Pollet van Infohos is er in geslaagd om IT-partner te worden bij tachtig van de zowat 138 ziekenhuizen die België telt.

Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen, benadrukte het belang van groeibedrijven voor de provincie. “Ook in 2017 blijkt er een groot vertrouwen te leven bij de West-Vlaamse kmo’s”, aldus Mons. “Ze geloven meer dan ooit in groei. Dé grote uitdaging is echter ook te internationaliseren.”