Kortrijk

De Bedrijven Contactdagen mogen dan al in de eerste plaats bedoeld zijn als netwerkmoment voor bedrijven uit de eigen regio, toch is er ook sprake van buitenlandse aanwezigheid. Opvallend gast is zeker Duinkerke dat met een sterke delegatie zijn stem wil laten horen.

Dunkerque Promotion, de Haven van Duinkerke en de ontwikkelingsmaatschappij S3D, presenteren zich met een gezamenlijke stand. De drie samenwerkende partners hebben in Kortrijk één groot doel voor ogen: Belgische en dus ook West-Vlaamse investeerders overtuigen om te investeren en zich eventueel te vestigen in Duinkerke. De voorbije weken werd die promotiecampagne ook ondersteund met radiospotjes op de nationale en regionale Belgische zenders. 

Het is Duinkerke menens want op zes december kwam zowaar een uitgebreide delegatie naar Kortrijk, met aan boord van een bus Franse politici, decisionmakers, ondernemers en journalisten. Op de stand van Dunkerque worden ook een reeks presentaties georganiseerd. Eén van de sprekers was Geert Roelens, gewezen topman van Beaulieu. Volgens Roelens is de aanwezigheid van hyper gekwalificeerd personeel één van de grootste troeven van Duinkerke. Roelens kwam tijdens de Bedrijven Contactdagen getuigen over deze en andere voordelen (rustig sociaal klimaat, grote werkethiek, ligging en vooral ‘ruimte om te ondernemen’) van een aanwezigheid in de Noord-Franse havenstad. Beaulieu investeerde er onder impuls van peetvader Roger De Clerck al in de jaren negentig, met een fabriek die grondstoffen verwerkte voor de tapijtindustrie. 

Duinkerke mag zich allerminst beklagen over de aanwezigheid van (West-) Vlaamse bedrijven. Het Veurnse De Brabandere is er erg tevreden. Dat geldt ook voor het logistieke bedrijf Conhexa (inklaren van vers en diepvriegroenten), gelinkt met de West-Vlaamse familie Dejonghe, is sinds jaar en dag één van de grootste investeerders in de havenstad net over de grens. Conhexa investeerde er op 25 jaar tijd al dertig miljoen euro.