Eandis gaat resoluut voor LED

Eandis zet bij de nieuwe openbare verlichting volledig in op LED. Dat laat de energiedistributeur weten in een officiële persmededeling. De nieuwe aanpak is van toepassing bij de aanleg van nieuwe verkavelingen of heraangelegde straten. Volgens Eandis voldoet de technologie immers aan de juiste technische en economische voorwaarden. Steden en gemeenten op het werkgebied van Eandis kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod van 34 verschillende LED-verlichtingstoestellen. De komende jaren zullen de LEDS almaar vaker in het straatbeeld opduiken.

Openbare LED-verlichting zou een forse energiebesparing van 10 procent meebrengen voor een drukke openbare weg en tot zelfs 50 procent voor een fietspad. Maar hier spelen nog heel wat andere factoren mee. Zo gaan LEDS langer mee, maar de armaturen moeten wel regelmatig worden gereinigd. Ook daarmee moet Eandis dus rekening houden.De keuze van de lichtsterkte moet ook meteen juist zijn. In tegenstelling tot klassieke lampen kosten en verbruiken LEDS meer naarmate ze meer licht moeten geven. Daarom plaatste Eandis ze de voorbije jaren enkel waar er weinig lichtsterkte nodig is, bijvoorbeeld bij accentuering in historische stadscentra of langs fietspaden. Pas dit voorjaar kwamen er LED-lampen op de markt die het ook bij een hoge lichtsterkte beter doen dan klassieke lampen.

De evolutie van LEDS bij openbare verlichting werd de voorbije vijf jaar uitgebreid opgevolgd en onderzocht door Eandis. Na heel wat kleinere proefprojecten beet Mechelen in 2012 de spits af bij de steden. Nu wordt het concept uitgerold over heel het netwerk. Vandaag staan er zo’n 10 000 openbare LEDS opgesteld, verspreid over het werkgebied van Eandis.

Energiedistributeur Eandis staat in voor het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van de openbare verlichting in 234 steden en gemeenten in Vlaanderen, goed voor meer dan 840 000 lampen. Het openbaar verlichtingspark (kosten)efficiënter, milieuvriendelijker en energiezuiniger maken, is een topprioriteit.Op het vlak van openbare verlichting onderzoekt Eandis nog meer veelbelovende technieken, zoals intelligente of dynamische straatverlichting. Die werken met allerlei sensoren die de verlichting kunnen afstemmen op aankomende voetgangers, fietsers of voertuigen. Eandis volgt dit soort technieken nauwgezet op, maar ze zijn vandaag nog onvoldoende betrouwbaar en (kosten)efficiënt om op grote schaal in te zetten. (KC)

Meulebeke-LED_25nov13_1950