Eén jaar Havencel werpt al vruchten af

1 jaar havencel Zeebrugge gevierd zie onderschrift mvn

Precies één jaar terug werd de Havencel West-Vlaanderen opgericht. Dat is een samenwerking tussen Voka West-Vlaanderen, APZI en de Oostendse havengemeenschap. Die krachtenbundeling moet de havens van Zeebrugge en Oostende meer op de kaart zetten en knelpunten voor de bedrijven op Vlaams, federaal en Europees vlak verbeteren. De partners maakten een eerste balans op na 365 dagen werking.  Marc Adriansens, voorzitter van de Havencel West-Vlaanderen, verklaart zich zeer tevreden met de nauwere samenwerking tussen de verschillende partners. “De Havencel heeft al heel wat dossiers bestudeerd en vele contacten kunnen leggen, we blijven daarom inzetten op een duurzame en sterke samenwerking,” aldus de voorzitter.

Eenzelfde gevoel leeft ook bij de betrokken instanties. “De input voor onze werking krijgen we van private bedrijven”, vertellen Barbara Geschier en Ghanima Van de Venne van de Havencel. “Vier keer per jaar komt de Havenraad samen, een mix van 20 bedrijven uit de Oostendse en Zeebrugse haven. Ze zijn actief in diverse sectoren: voeding, containerhandling, constructie, energie, carhandling, enzovoort. Tijdens de vergaderingen kan vrij van gedachten gewisseld worden over de verschillende dossiers. Daarnaast is het een goede formule om gasten te ontvangen. Zo was in juli minister-president Bourgeois te gast en in december komt Minister Weyts. Het feit dat politici aanwezig zijn op onze Havenraad wijst op het belang dat er gehecht wordt aan de dossiers die we verdedigen.”

De dossiers die door de Havencel behandeld worden zijn zeer uiteenlopend. Het kan gaan van specifieke, erg lokale dossiers, zoals de uitbreiding van de Transportzone Zeebrugge. Maar ook Vlaamse, federale of Europese dossiers staan op de agenda. De dossiers die door de bedrijven als belangrijkst werden aangeduid, zijn uiteraard ook prioritair voor de Havencel. (KC)