Een stukje Griekenland in Kortrijk

IMG_6920

Een niet te stoppen passie voor Griekenland heeft Annick Verhamme op 52-jarige leeftijd naar het zelfstandig ondernemerschap gedreven. Hartje Kortrijk heeft ze een nichewinkel geopend die enkel en alleen Griekse specialiteiten aanbiedt, gaande van raki over olijfolie tot Griekse bieren en wat al niet meer. De stad Kortrijk voert een steunbeleid om de winkelleegstand te counteren.

Voorlopig combineert de zaakvoerster nog haar nieuwe zaak met een bestaan als werknemer , maar ze wil zo snel mogelijk voltijds op eigen benen staan. De winkel Oléa  bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwstraat recht tegenover de wel bekende boekhandel Theoria. “Toen ik en mijn man voor de zoveelste keer in Griekenland waren en genoten van de wereldberoemde olijfolie, lieten de Gieken ons weten dat het erg moeilijk was om de olijfolie wereldwijd te verkopen, een fenomeen dat mede verklaard werd door de vlijmscherpe concurrentie van vooral de Italianen,” vertelt Verhamme. “We hebben toen het plan opgezet om de Griekse olijfolie in de markt te zetten in België. Alles begon met marktjes en beurzen maar nu is er een echte winkel, in het hartje van Kortrijk.”

Naast kretenzische olijfolie uit Zakros (Kreta) is er ook de wilde honing (katho zakros) met tijm en wilde kruiden én een hele reeks schoonheidsproducten op basis van olijfolie. Oléa biedt zijn aanbod ook aan via een eigen webshop. (KC)