Eerbetoon aan vier West-Vlaamse brouwerijen

Affiche Rondje Roodbruin publicatieMet Rondje Roodbruin plaatsen Westtoer (Toerisme Leiestreek) en vier brouwerijen de biertradities in de kijker. Op zondag 24 april eerstkomend zullen de West-Vlaamse brouwerijen De Brabandere in Bavikhove, Omer Vander Ghinste in Bellegem, Rodenbach in Roeselare en Verhaeghe in Vichte de deuren gratis openen voor het grote publiek. Met de derde editie van “Rondje Roodbruin” brengen de initiatiefnemers een eerbetoon aan de roodbruine bieren uit de Leiestreek. “De West-Vlaamse bieren staan aan de top van het hedendaagse gastronomisch aanbod,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “Wereldwijd worden onze bieren fel geprezen. Op eigentijdse wijze ondersteunt Westtoer de rijke tradities. Er hangen ook enkele unieke verhalen vast aan de streekbieren. Het evenement Rondje Roodbruin is een perfect voorbeeld van hoe het brede publiek kan kennis maken met onze biertradities.”

In 2011 dienden de brouwerijen Rodenbach (Roeselare), Omer Vander Ghinste (Bellegem), De Brabandere (Bavikhove) en Verhaeghe (Vichte) een dossier in bij de Europese Commissie om een Europese erkenning te bekomen voor hun roodbruine bieren. Dit is een categorie bieren van gemengde gisting, met zure en lichte smaak. De belangrijkste hiervan zijn Rodenbach, Vanderghinste Oud Bruin, Petrus Oud Bruin en Duchesse de Bourgogne.

Tijdens de “opendeurdag” kunnen bezoekers de bieren degusteren en kennis maken met het unieke verhaal van elke brouwerij. Om verantwoord te kunnen proeven wordt er gezorgd voor gratis busvervoer tussen de verschillende brouwerijen. Daarnaast kunnen de fietsers met de knooppunten van het pas vernieuwde Fietsnetwerk Leiestreek de verschillende locaties perfect met elkaar combineren. (KC)