De eerste “Tour de Wallonie” die door Voka West-Vlaanderen werd georganiseerd, groeide uit tot een regelrecht succes. De organisatie bezocht verschillende Waalse politici en organiseerde met Le Forem een jobbeurs in Doornik. Met die acties wil Voka West-Vlaamse bedrijven met vacatures matchen met Waalse werkzoekenden en de arbeidsmarktkrapte in West-Vlaanderen aanpakken.

West-Vlaanderen kent een structurele arbeidsmarktkrapte, met werkloosheidspercentages die in Midden-West-Vlaanderen schommelen rond de 3,5 procent en in Zuid-West-Vlaanderen rond de 5 procent. Bedrijven ondervinden de grootste problemen om hun vacatures ingevuld te krijgen. “Per vacature zijn er momenteel in West-Vlaanderen 2,49 werkzoekenden per vacature beschikbaar”, zegt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. “In het arrondissement Roeselare woedt de war for talent het hardst. Daar is de verhouding werkzoekenden-vacature slechts 1,28. Langs Waalse kant ligt de werkloosheid veel hoger. Culturele, taalkundige en mobiliteitsgerelateerde uitdagingen schrikken Waalse werkzoekenden soms af om in de streek van Kortrijk of Roeselare aan de slag te gaan.”

Daarom organiseerde Voka West-Vlaanderen voor het eerst een “Tour de Wallonie”. De hele dag bezocht Voka samen met Le Forem en enkele West-Vlaamse ondernemers verschillende Waalse politici. Onder hen onder meer Jean-Luc Crucke (burgemeester van Frasnes-lez-Anvaing), Christian Brotcorne (burgemeester van Leuze-en-Hainaut), Elio Di Rupo (burgemeester van Bergen). Ze bespraken samen wat de hinderpalen zijn voor de interregionale arbeidsmobiliteit en hoe die kunnen worden aangepakt.

Naast de politieke tour nam Voka ook deel aan een jobbeurs, in het commercieel centrum “Les Bastions” in Doornik. 17 West-Vlaamse bedrijven (Clarebout, Let’s work, IVC, Volys Star, Decock plants, Lambrecht Constructie, Sioen, Verhoestraete, Crop’s, Westvlees, Lecot, Rybell, Renson, Lybover, Deceuninck, Ghistelinck en Stadsbader) stelden hun vacatures voor aan zowat 300 Waalse werkzoekenden. Het ging specifiek om jobs als magazijnier, verkoper, productiemedewerker en chauffeur. Voka richtte zich bewust niet op jobs die ook in Wallonië moeilijk ingevuld raken. De rode draad van de dag was de vaststelling dat er enorme kansen zijn op het vlak van interregionale arbeidsmobiliteit. “Alle bevoegde overheden moeten zich nog meer engageren om werkzoekenden uit de ene regio meer en beter toe te leiden naar jobs in een andere regio”, vindt Bert Mons. De organisatie nodigt daarom Vlaamse minister van Werk Philippe Muyters en Waals minister van Werk Eliane Tillieux uit om de handen in elkaar te slaan en een gezamenlijke strategie uit te werken. Voka West-Vlaanderen wil daarbij graag nauw betrokken worden.