Ekopak is een West-Vlaams bedrijf actief in de industriële waterbehandeling. Het is gespecialiseerd in het aanmaken van proceswater en het conditioneren ervan. Innovatie is de drijvende kracht achter het bedrijf uit Tielt. Zo werd het bedrijf bekroond met ‘de meest beloftevolle onderneming van West-Vlaanderen’-onderscheiding. Het bedrijf maakt deze belofte meer dan waar. Sinds 2 jaar is Ekopak de grens overgetrokken en heeft het installaties draaien in diverse Europese landen zoals Portugal, Frankrijk, Polen, Ierland, Nederland, Luxemburg. Deze snelle groei en internationale belangstelling werd onlangs bevestigd door een bestelling uit Pakistan. Hiervoor co-engineerde Ekopak samen met het Harelbeekse Vyncke een installatie die putwater zal omvormen tot gedemineraliseerd water dat moet voldoen aan de strenge kwaliteitseisen van een stoomturbine.

De hele opstelling werd uitgewerkt als ‘containerised solution’. Dit betekent dat alle equipment volledig kant en klaar in containers opgebouwd wordt. Eenmaal aangekomen in het Pakistaanse Lahore dient enkel nog de aansluiting te gebeuren en kan de plant meteen opgestart worden. Ekopak en Vyncke zijn trots op het resultaat van hun co-engineering. Het nieuwe concept en bedrijf kreeg de toepasselijke naam Ekopack waarbij de C staat voor containerized. Onder deze vlag wil Ekopak zijn internationale expansie als Ekopack verder uitbouwen. Het orderboek ziet er alvast veelbelovend uit en zal voor veel directe en indirecte tewerkstelling zorgen in de streek. “oat, ’t goa seere”, zegt topman, Pieter Loose. Het credo van het bedrijf onderstreept dit understatement: water is the driving force of all nature.

De biomassa energiecentrale in Pakistan is bestemd voor de textielgroep Saphire die kledij produceert voor Brax, Vögele, Decathlon en vele anderen. De engineering en levering van het  bijhorend waterbehandelingssysteem wordt dus uitbesteed bij Ekopak. Ofte een op en top West-Vlaamse deal.