IEPER – Ieperling Emmanuel Mottrie (50) heeft een topbenoeming beet. De West-Vlaming werd benoemd tot Chief Executive Officer (CEO) van de Nederlandse TMC Group. TMC is een consultingbedrijf voor ingenieurs en wetenschappers die voornamelijk werken in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Groeibedrijf TMC onderscheidt zich door zijn model van employeneurship, de combinatie van een vaste arbeidsovereenkomst en ondernemerschap.

Mottrie zal rechtstreeks rapporteren aan de raad van commissarissen, aangestuurd door Nikolai Pronk van hoofdaandeelhouder Gilde Buy Out Partners. TMC is een van oorsprong Nederlands bedrijf waar ruim 1.000 technologieprofessionals aan R&D doen. TMC België is gevestigd in Zaventem en telt meer dan 150 medewerkers. Belgische klanten zijn onder meer Barco, imec en Punch Powertrain. TMC heeft een uniek businessmodel ontwikkeld voor hoogopgeleide ingenieurs. Het combineert de veiligheid van een vast contract met ondernemerschap en autonomie, winstdeelname en persoonlijke coaching. Het bedrijf met hoofdkantoor in Eindhoven heeft al vestigingen in acht landen.

Zestig vacatures

Emmanuel Mottrie moet de transformatie van het Nederlandse high-tech adviesbedrijf tot een Europese groep bestendigen. In vier jaar tijd richtte hij als algemeen directeur van TMC International filialen op in België, Canada, Dubai, Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden. “We groeiden van een lokale dienstverlener tot een Europese groep met vestigingen in acht landen”, aldus de nieuwe CEO van TMC Group. “Nu hebben we de ambitie om onze groep tegen 2035 nog eens uit te breiden van 1.000 naar 10.000 werkondernemers. In België tellen we sinds onze start vier jaar geleden 150 medewerkers. We zoeken tegen einde 2018 nog eens 60 nieuwe mensen.”

Mottrie vervangt als CEO oprichter Thijs Manders, die Executive President wordt. Samen zullen ze de strategie van TMC Group uittekenen en uitvoeren. Met de wijzigingen wil TMC munt slaan uit de recente internationalisering. Mottrie moet met name de kruisbestuiving tussen de TMC-bedrijven stimuleren. Zo kunnen klanten en ook de medewerkers voordeel halen uit innovatie en successen binnen de groep.

High potential

Emmanuel Mottrie (50) heeft een masterdiploma handelsingenieur aan de KU Leuven en een bachelordiploma filosofie aan de UCL (Louvain-La-Neuve). Hij startte zijn carrière bij Mazda Motor Europe en ging nadien aan de slag in de adviesbranche bij Altran Group. Hij begon er als managing director van dochterbedrijf De Valck Consultants. Van 2009 tot 2013 was hij CEO van Altran Benelux. Nadien richtte hij TMC België en TMC International op. Hij zetelt ook in de raden van bestuur van onder meer CVTrust, GII Finance Network en Hinicio en is lid van de algemene vergadering van ORSI.