Eric Van Zele, tot in de herfst van vorig jaar CEO bij Barco, heeft eigenmachtig beslist om definitief een streep te trekken onder zijn relatie met het Kortrijkse technologiebedrijf. Na zijn opstappen als CEO was hij er nog bestuurder maar hij laat dat mandaat dus ook vallen. Van Zele mag, zoals Hugo Vandamme en Eric Dejonghe in een ver verleden, gerust bestempeld worden als een boegbeeld bij Barco. Hij begeleidde de multinational zeven jaar lang naar een omzet die bij zijn vertrek ruim 1 miljard euro bedroeg. Hij deed dat middels een strategische bijsturing, waarbij hij de focus legde op minder activiteiten maar op meer technologische suprematie, zoals bijvoorbeeld het geval was in de digitale cinema. Eric Van Zele en Barco waren achttien jaar lang trouwe bondgenoten.

Burgerlijk ingenieur Van Zele heeft er een opmerkelijke loopbaan opzitten met topfuncties en topmandaten bij bedrijven als Raychem, Telindus, Pauwels Trafo en dus Barco. In zijn nieuwe leven wenst hij zich te profileren als co-investeerder (zoals in het Leuvense Option van West-Vlaming Jan Callewaert) of als bestuurder zoals bij datzelfde Option, Reynaers Aluminium of het E17-ziekenhuisnetwerk.

De immers aimabele en grote strateeg Van Zele zal zeker gemist worden bij Barco, al zegt hij zelf dat het bedrijf er met de nieuwe CEO Jan De Witte helemaal klaar voor is. Eric Van Zele is 68.