Ook ETION West-Vlaanderen bracht de voorbije dagen circa 150 ondernemers bijeen voor een nieuwjaarsevent. Voorzitter Luc Vermeersch (zaakvoerder van Helbig & Brouwerij De Leite) opende het avondje uit in de Cityscoop Roeselare met de film “We, the owners”. De film behandelt een belangrijke problematiek in de ondernemerswereld: wat als medewerkers eigenaars worden? Het bleek een inspirerende documentaire die werknemers van drie Amerikaanse bedrijven aan het woord liet over hoe zij als medewerkers op verschillende manieren ook mede-eigenaar van het bedrijf werden, en wat dit kan betekenen.

In de Verenigde Staten loopt het concept “employee ownership” fantastisch, maar daar kan zo goed als alles. ETION vroeg zich af hoe ver wij daar in kunnen gaan. Geert Janssens, hoofdeconoom en expert participatief ondernemen van ETION, wil daar via een aantal workshopreeksen samen met ondernemers de baan voor ruimen, en onderzoekt de mogelijkheden op wettelijk en fiscaal vlak om mede-eigenaarschap in beweging te brengen.

Na de film ging Janssens in gesprek met Bruno Vermote, zaakvoerder van de Waregemse KMO Robaco, toeleveringsbedrijf voor de houtverwerkende industrie. Bruno werkt met zijn team aan wat hij noemt “psychologisch eigenaarschap”, en zette zo een cultuuromslag neer waarbij meer betrokkenheid gecreëerd wordt. Bij Robaco krijgen de medewerkers de nodige vrijheid om mee te doen en meet te denken, in plaats van het louter uitvoerende werk. Met als gevolg meer verbinding, meer gedragenheid, meer drive. De zaakvoerder van Robaco herkende in de film een soort trots en fierheid die ook in zijn team groeit.