Eurometropolis News brengt nieuws van en over de grens

Denoels-bart de kennis over wat er gebeurt over de provinciegrens (Henegouwen, tegenwoordig Wallonie Picarde) of over Noord-Frankrijk (tegenwoordig “les Hauts de France”) vrij beperkt is, is een understatement. En dat in het besef dat de zogenaamde Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik -een grensoverschrijdende netwerk naar Europees recht- al bestaat sinds 28 januari 2008. Dat was toen de eerste Eurometropool in heel Europa. Ook de provincie West-Vlaanderen heeft zo’n grensoverschrijdende entente met de Noord-Franse “Litoral”. Maar toch blijft de informatie doorstroming zo beperkt als maar zijn kan. Wat weten we over het economische, politieke, maatschappelijke of culturele landschap in Noord-Frankrijk? Of in de as Moeskroen-Doornik? Dichtbij, maar blijkbaar ver van huis. Vaak weten we eerder en beter wat er in Aleppo gebeurt. Er valt nochtans heel wat te beleven in de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik. “Maar dat weet niet iedereen, laat staan dat de traditionele media je daarbij helpen,” zegt Bart Noels van de digitale nieuwsbrief Eurometropolis News. “Vaak stopt de berichtgeving bij de grenzen.”

Eurometropolis News wil daar een antwoord op bieden. De kern van Eurometropolis News is een tweewekelijkse, onafhankelijke en uiteraard tweetalige nieuwsbrief, opgemaakt door een autonome redactie. De redactie bestaat, zoals het hoort uit een vertegenwoordiger van elke regio: West-Vlaming Bart Noels, de Waalse Marie-Hélène Willems en de Franse Magalie Chojnicki-Mattana. Zij lezen de media in de drie regio’s, verzamelen en redigeren alle relevante actualiteit uit de grensregio.

Eurometropolis News wil inwoners, overheden, bedrijven en het middenveld op de hoogte houden van alle relevant nieuws uit de grensstreek. “Wat ons opviel”, zegt Bart Noels, “is dat bij veel bewoners van de metropool heel eenvoudige kennis ontbreekt over wat zich in de andere regio’s afspeelt, terwijl het hier gaat over rechtstreekse buren. Onze berichtgeving gaat inhoudelijk breed e covert geen faits-divers. Wij willen een compleet beeld leveren, over de grens, met economisch, cultureel en sociaal nieuws, aangevuld met uitgaanstips.” Eurometropolis News biedt niet alleen een wekelijkse nieuwsbrief maar levert ook dagelijks nieuwtjes via Facebook en via een LinkedIn-groep. Eurometropolis News draait vandaag op vrijwilligers. Dit najaar wordt het initiatief ingebed in een vzw-structuur waardoor het mediaplatform actief middelen zal kunnen werven bij bedrijven en overheden. Want groeien is de ambitie. (KC)

Info: www.eurometropolisnews.info