ZWEVEGEM – Gewezen leerkracht Fabienne Vansteenkiste uit Zwevegem tekende de voorbije Paasvakantie voor een sterk staaltje sociaal ondernemerschap. In de buurt van de grens tussen Senegal en Gambia liet ze een ‘Centre de Santé’ bouwen voor de allerarmsten. Zwangere dames en zieke volwassenen of kinderen kunnen dankzij West-Vlaamse inbreng ter plaatse geholpen worden.

Het project -een nieuwbouw hospitaal met acht kamers – is perfect op maat gesneden van een dorpsgemeenschap waar de noden en de armoede als het ware even hoog zijn. Fabienne Vansteenkiste zag zich in 2013, tijdens een klassieke vakantie, geconfronteerd met de problematiek en besloot meteen de hand aan de ploeg te slaan in en rond Toubacouta. De voorbije jaren nam ze slag om slinger initiatieven: leveren van hulpgoederen, schoolmateriaal of muskietennetten, inrichting van een klaslokaal, bouw van een aangepast sanitair blok of installatie van zonnepanelen die voor het eerst licht bracht in de duisternis van de lokale hutten. Dit maal werd een klein maar nieuw gebouwd hospitaal opgeleverd in het dorpje Mbiskit.

Fabienne Vansteenkiste organiseerde alles zelf via haar vzw Makoye Kafo. Naast eigen fondsenwerving (in de vorm van een benefiet bijvoorbeeld), kon ze rekenen op de financiële inbreng van een tiental West-Vlaamse kmo’s en van de provincie West-Vlaanderen, alsook op de onvoorwaardelijke steun van haar partner en gewezen bankier Werner Verstraete. In de streek van Toubacouta (Zuid Senegal) en zelfs ver daarbuiten, kreeg Fabienne Vansteenkiste niets dan lof voor haar gepresteerd werk. Binnen drie jaar wil ze in dezelfde regio ook een bestaand maar verouderd Centre Hospitalier renoveren.

Voor meer info: www.makoyekafo.be