Het Brugse familiebedrijf Kolen Tomar heeft in Moeskroen de hand gelegd op steenkoolhandel Catteaux, een grote naam in het milieu en een bedrijf met een eeuwenlange traditie (140 jaar oud). De West-Vlaamse ondernemer Marcel Roels en zijn zoon François, maken zichzelf daarmee “incontournable” in de sector. Volgens het vakblad Brandstoffen wordt Kolen Tomar dankzij deze overname een van de grootste steenkooloperatoren voor huisbrandkolen in Noordwest Europa.

De deal was voor Catteaux uit Moeskroen de best mogelijke oplossing. Paul Storme, zaakvoerder van Catteaux, is een kranige zeventiger en nog immer dynamisch maar hij dacht toch stilaan aan uitbollen. De combinatie van een West-Vlaams bedrijf met een Waalse kmo, zorgt alvast voor een grote geografische complementariteit en een sterke economische match. Kolen Tomar ziet met deze overname ook zijn stockage-, overslag- en verwerkingscapaciteit beter benut. Het betreft 40.000 vierkante meter die nu rendabeler kan ingevuld worden. De overname zorgt voor een surplus in omzet van om en bij de vijftig procent. Catteaux en Kolen Tomar hebben ook een vrij complementair aankoopbeleid. De ene bevoorraadt zich vooral in Duitsland, de andere grotendeels in Wales. Kolen Tomar profileert zich ook al jaren sterk als exportbedrijf. Zowel de B2B als de B2C markt worden aangeboord.

De steenkoolactiviteiten van Catteaux worden meteen geïntegreerd, net als het personeelsbestand (vier man sterk). Marcel en François Roels zijn rotsvast overtuigd dat steenkool nog veel potentieel heeft als waardevolle energiebron.