Kortrijk

Uit een publicatie in het Belgisch Staatsblad blijkt dat de families Vlerick (Philippe Vlerick) en De Nolf (Rik De Nolf, Roularta) mee ingestapt zijn in het nieuwe investeringsfonds Health Economics Fund 2. Het betreft één van de grootste investeringsfondsen die dit jaar in Europa werden opgestart. 

Initiatiefnemer is Rudy Dekeyser, die al zijn adelbrieven heeft afgegeven als ondernemer én investeerder. Zo stond hij onder meer aan de wieg van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, dat hij ook zeventien jaar leidde. Ook hielp hij enkele succesrijke medische start-ups mee van de grond, zoals Ablynx en Argenx. Hij was ook de man achter een eerste soortgelijk investeringsfonds (LifeScience Partners), dat toen 112 miljoen euro ophaalde.

Met zijn nieuwe initiatief mikt hij hoog en precies. Hoog want met Health Economic Fund 2 heeft Dekeyser maar liefst 280 miljoen euro opgehaald, geen habbekras. Precies ook want het geld is in principe alleen bestemd voor investeringen in bedrijven die actief zijn in de medisch technologische sector. Rik De Nolf en Philippe Vlerick hebben geld gepompt in het nieuwe fonds, maar het is niet bekend om welke bedragen het gaat. Naast de genoemde West-Vlaamse families, zijn ook de families Leysen en Laureys (lingeriegroep Van de Velde) mee aan boord, net als het Europees Investeringsfonds.