WAREGEM – Filip Balcaen trekt zijn participatie in het Amerikaanse Mohawk nog op. Hij bezit nu bijna 2 procent van de grootste groep ter wereld in vloerbekleding. Filip Balcaen is de gewezen sterke man van de Balta Groep, die in 2003 werd verkocht aan het Britse investeringsfonds Doughty Hanson.

Nadat Filip Balcaen ‘zijn’ IVC verkocht aan Mohawk (2015), werd hij ook mede aandeelhouder in de Amerikaanse groep. Hij kreeg er ook een zitje in de raad van bestuur. IVC maakt deel uit van de Mohawk Group sinds januari 2015. De deal tussen Balcaen en Mohawk werd toen begroot op 1 miljard euro. Filip Balcaen werpt zich al jaren op als een investeerder, die onder meer via de vennootschap Pentahold, geld stopt in beloftevolle groeibedrijven.

Recent kocht de West-Vlaamse topondernemer ook voor bijna 14 miljoen dollar (omgerekend zo’n 11,7 miljoen euro) bijkomende aandelen in Mohawk. Door deze financiële operatie stijgt zijn inbreng in het kapitaal van 1,7 procent naar 1,9 procent. De totale beurswaarde van zijn aandelenpakket Mohawk wordt nu geraamd op zo’n 315 miljoen dollar. Mohawk is ook de moedermaatschappij van Unilin, dat in 2005 een Amerikaans etiket kreeg. De Amerikaanse multinational is goed voor een wereldwijde aanwezigheid en telt tienduizenden medewerkers.