Het West-Vlaamse (Roeselare) bedrijf Desotec kan rekenen op de belangstelling van niemand minder dan Filip Balcaen. Het milieubedrijf dat in 1991 werd opgericht door Joost Desmet en Bart en Peter Sobry, is vandaag eigendom van het Nederlandse investeringsfonds AAC Capital Partners (66 procent) enerzijds en de broers Sobry en CEO Joost Desmet anderzijds (34 procent). Het management wordt waargenomen door een extra muros team. Zoals gewoonlijk met private equity spelers, wordt na een tijdje gekeken om de participatie te verzilveren met meerwaarde. AAC ontstond toen ex-ABN Amro kaderleden de rangen sloten voor een nieuw initiatief. De knowhow en de aanpak van AAC wordt door insiders bijzonder hoog naar waarde geschat.

Er zou vanuit meerdere hoeken interesse leven voor het inderdaad snel groeiende Desotec, een specialist in zuiveringsoperaties van lucht en afvalwater via een beproefd technisch concept. Het bedrijf heeft internationaal gezien en enorm potentieel. Onder meer het financieel krachtige Scandinavische investeringsfonds EQT (gelieerd met de steenrijke Zweedse familie Wallenberg) heeft ook zijn oog laten vallen op het West-Vlaamse bedrijf. Filip Balcaen schuift mee aan de onderhandelingstafel met zijn investeringsvennootschap Baltisse, waarmee hij onder meer zijn participatie aanhoudt in het Amerikaanse Mohawk (moedermaatschappij van onder meer Unilin en IVC). Via Baltisse houdt Balcaen een hele reeks participaties aan in diverse sectoren. De West-Vlaamse topondernemer en topmens Filip Balcaen maakte zijn fortuin onder meer via de verkoop van Balta (2004) en IVC (2015). IVC ging officieel van de hand voor 1 miljard euro.

De komende dagen zal duidelijk moeten worden wie effectief met de buit van Desotec gaat lopen. Het in overnames gespecialiseerde Lincoln kreeg het mandaat de deal tot een goed einde te brengen.