Hooglede

Het aandeelhouderschap van het beursgenoteerde Deceuninck ziet er vanaf deze week anders uit. De holding Sofina, gelinkt met de familie Boël, bouwt zijn participatie af en schuift een pakket aandelen door naar HP Participaties (HPP) van de Antwerpse voorman Wim Hendrix.    

HPP heeft volgens Wim Hendrix de ambitie om participaties op te bouwen in goed presterende en snel groeiende beursgenoteerde bedrijven. Als je dan ook nog de CEO van zo’n bedrijf goed kent, is dat mooi meegenomen. Wim Hendrix en Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck, kennen elkaar blijkbaar al langer vanuit de studententijd. Daar is een zekere vriendschapsband uit voortgevloeid, getuigt de Antwerpse kapitaalverschaffer in de media.

HPP koopt aandelen van Sofina, en is nu mede aandeelhouder in Deceuninck voor 7 procent. De deal zou de laatste weken uitermate snel beklonken zijn geweest. Sofina zelf blijft na de verkoop van een pakket aandelen, niettemin nog altijd belangrijk met officieel 9,9 procent van het kapitaal in Deceuninck.

Francis Van Eeckhout verklaart zich tevreden met de komst van een bevriende kennis. “Het stelt me in staat om me volop te concentreren op de core business”, getuigt de CEO. Van Eeckhout, die sinds 2016 incontournable is in het beursgenoteerde West-Vlaamse bedrijf, houdt vandaag 26,3 procent aandelen in zijn eigen portfolio. Hij wil naar eigen zeggen het bedrijf begeleiden naar nieuwe groei in een weliswaar moeilijke markt. Deceuninck is volgens de laats beschikbare cijfers goed voor een omzet van 671 miljoen euro en een netto schuld van 88 miljoen.