Oostendenaar Freddy Neyts, decennia lang top kaderlid bij Roularta en de wettelijke echtgenoot van VLD-politica Annemie Neyts, heeft zopas een boek gebundeld waarin hij zijn licht laat schijnen op Brussel. Jarenlang schreef hij colums over het reilen en zeilen in de hoofdstad. “Het strafste is dat ze niets aan actualiteit hebben ingewonnen”, vertelt Neyts. “Met dien verstande dat alle goede raad die ik op papier zette in het verleden, nog altijd dode letter is gebleven. Veel mensen spraken me daarop aan. Dus besloot ik maar om alles in een wetenswaardig boekje te bundelen.”

Het werkje kreeg de titel mee ‘Vrij en Vrank’. Naast tal van politiek beschouwingen, is er ook uitvoerig aandacht voor het economisch leven in Brussel. Neyts heeft het onder meer over de middenstandsproblematiek. Zijn visie is uitgesproken. Het is de hoogste tijd dat de wetten en reglementen aangepast worden aan de eenentwintigste eeuw, luidt zijn betoog. Alle grote fabrieken en dienstenorganisaties kunnen dankzij een drie ploegen systeem elke dag 24 uur op 24 blijven produceren, om hun investeringen te laten renderen. De vraag luidt dan toch: waarom zouden de zelfstandige handelaars en dienstverleners zich ook niet zo mogen organiseren dat ze in functie zijn van de wensen en de noden van hun cliënteel?

De goede verstaander heeft begrepen dat Neyts een grote voorstander is van het zelfstandig ondernemen. Kleinhandel en horeca alleen stellen al respectievelijk 34.000 en 19.000 mensen te werk. In totaal gaat het zelfs over 80.000 rechtstreekse jobs. Reden te meer dat de politiek de plicht heeft te zorgen dat deze tak van de economie gezond en wel is, aldus Neyts.       .