Fribona viert 55 jaar ondernemerschap

Het Brugse familiebedrijf Fribona viert deze week zijn 55e verjaardag. Het voedingsbedrijf, gespecialiseerd in kant-en-klare diepvriesmaaltijden, werd in 1960 opgericht door Omer Adriaens als het eerste bedrijf in Europa dat diepvriesmaaltijden levert aan huis. Nu concentreert Fribona zich met hetzelfde aanbod op de grootkeukens bij rusthuizen, bedrijven, scholen of ziekenhuizen. De zussen Marijke en Patricia Adriaens leiden de zaak in de tweede generatie.

De bedrijfsleiding koos voor een origineel idee om de verjaardag kleur te geven. In het Huis van de Gastronomie werd een interactief seminarie georganiseerd met leerlingen van het zesde en zevende jaar grootkeuken van de Hotelschool ter Groene Poorte, alsook met enkele experts of grote namen uit de voedingswereld. “De leerlingen kunnen er recepten ontwikkelen met onze producten en alle gasten worden verwend op een mini-foodfestival,” aldus Marijke Adriaens. “Omdat we ook een steentje willen bijdragen tot de ecologische voetafdruk in de maatschappij, nodigen we al onze klanten en bezoekers uit om het openbaar vervoer te gebruiken als ze naar ter Groene Poorte afzakken. Een succes, want meer dan de helft komt effectief met de trein. ”

Fribona, dat vlak naast de autosnelweg ligt in Oostkamp, is altijd een voorloper geweest als het om kwaliteit gaat. In 2007 veroverde het als eerste diepvriesbedrijf van België het ISO 22.000 label, een attest dat garant staat voor hoogstaande kwaliteit. Ook inzake innovatie rijdt de Brugse kmo een mooi parcours. (KC)fribona-016MARIJKE cmyk