De koerswijziging die winkelketen Fun in 2013 doorvoerde, heeft het voorbije boekjaar zijn vruchten afgeworpen. Ten opzichte van 2015 groeide het marktaandeel en verdrievoudigde de EBITDA. Ook voor dit jaar wordt opnieuw grote groei verwacht. Dat meldt de digitale nieuwsbrief RetailDetail. Fun is het geesteskind van Bruggeling Bart Coeman die inmiddels uit de groep weg is. Met Yess! gooit Coeman zich sinds vorig jaar op de eerste winkels volgens een nieuwe non-food discountformule.

Eind 2013 zette Fun een joint venture op met e-commercespeler Fundoo, nadat de keten in 2011 in de problemen was gekomen. Een mislukte expansie naar Wallonië en een ontbrekende strategie op vlak van e-commerce waren de twee belangrijkste oorzaken. In 2015 werd een nieuw concept gelanceerd, dat gebaseerd is op de pijlers ‘play, create & party’ en het uitbouwen van de omnichannel strategie. Ondertussen zijn al een aantal winkels omgebouwd naar dat nieuwe concept, en die winkels tonen een omzetgroei van meer dan 10 procent, aldus nog RetailDetail. Bovendien werd de online service uitgebreid en kwam er een samenwerking met Bol.com om zo specifieke items aan te bieden in de Benelux, met als doel de e-commerce omzet te verdubbelen.

Dankzij die nieuwe strategie kan Fun de voorbije jaren steeds betere cijfers voorleggen. Zo wordt in de kerncategorie speelgoed jaarlijks aan marktaandeel gewonnen, ondanks het inkrimpen van het aantal winkels. In 2015 werd voor het eerst in jaren ook een positieve EBITDA gerealiseerd, die in 2016 nog eens werd verdriedubbeld. Met de verdere uitrol van de feest- en klantstrategie wordt er voor 2017 opnieuw een verdubbeling vooropgesteld tot een EBITDA van 1,4 miljoen euro.