Het Veurnse nichebedrijf Furnibo vierde zopas 25 jaar ondernemerschap. In 1992 zag het bouwbedrijf het levenslicht onder impuls van Bernard Joye en Eric Rossey. Vandaag wordt het bedrijf gestuurd door CEO Steven Maeyaert. Vanaf dag één lag de focus op betonconstructies. In eerste instantie waren dit hoofdzakelijk ondergrondse betonconstructies, zoals  kelders en ontelbare ondergrondse constructies voor de vele Aquafin-projecten in West- en Oost-Vlaanderen. Al vlug kwamen er kleinere algemene aannemingsprojecten en het aspect zichtbeton er bij. Bernard was Joye toen al gebeten door het aspect zichtbeton ofte architecturaal beton. “Toen ik bij Furnibo terecht kwam, exact 21 jaar geleden, was mij eerste project als werfleider het bouwen van een private pyramidewoning volledig in zichtbeton”, aldus Steven Maeyaert. “Ik kreeg al vlug de microbe te pakken en plantte dat virus ook over op heel het team. Vandaag mag Furnibo zich één van de specialisten noemen in het niche-marktsegment van zichtbeton.”

Bij Furnibo werken een honderdtal mensen. Samen tekenen ze voor een omzet van 35 miljoen euro. De lijst met sprekende referenties oogt lang en mooi. Zes jaar terug  verkocht Bernard Joye zijn aandelen in Furnibo. Steve Maeyaert kon in 2013 samen met The Talent Capital Bridge het bedrijf kopen. Beide partners hebben vijftig procent van de aandelen. Door de jaren heen groeide het middelgroot familiaal bedrijf verder uit tot een algemeen aannemer, actief op de private en openbare markt. “Ik ben er fier op dat we de voorbije vier jaar, in een periode van laagconjunctuur in de bouw, een mooie weg konden afleggen van duurzame groei en mooie resultaten”, aldus CEO Steven Maeyaert. “Dat kwam er niet zomaar. Vijf jaar gelden kozen we resoluut voor het samenwerkingsmodel in plaats van het in de bouw alom tegenwoordige conflictmodel. Furnibo staat voor positieve samenwerking waar de klant centraal staat.  Dit zijn geen loze of commerciële woorden.  Integendeel, positief samenwerken maakt deel uit van mijn DNA en het DNA van het bedrijf.”

Volgens Maeyaert staat de hele bouwwereld aan de vooravond van hele grote veranderingen. “De digitale revolutie zal meer en meer zijn intrede maken in de bouwwereld”, aldus de CEO. “Binnen afzienbare tijd zullen we 3D-printing toepassen op de werven. Virtual Reality doet stilaan zijn intrede. Furnibo is zich vandaag al volop aan het voorbereiden op de digitale toekomst.”