MENEN – Deze week sloopt Gent het schip ‘Seven Discovery’. Geen groot nieuws op zich, ware het niet dat dit één van de laatste projecten van de legendarische NV Boelwerf was. Met de sloop verdwijnt dus een klein stukje Belgische geschiedenis.

De firma Galloo ontmantelt het schip met veel respect voor mens en milieu. “Dankzij verregaande recyclagetechnieken krijgt tot 98 procent van het schip een tweede leven”,
meldt gedelegeerd bestuurder Pierre Vandeputte. “Om dergelijk rendement te halen, volgen we een strak plan. Scheepsrecyclage is een opeenvolging van stappen waarbij het eerst zaak is om allerhande afvalstoffen zoals betimmering, meubilair en isolatie te verwijderen. Speciale ploegen halen daarna alle asbest weg. We halen daarna de machinekamers leeg en op de ‘Slipway’ – een betonnen helling – knippen we de straalstructuur aan stukken. Uit een sloopschip worden vooral staal en andere metalen gerecycleerd. Die voert Galloo wereldwijd uit als grondstof. Voor hout, beton en oliën doen we een beroep op erkende partners voor de recyclage.”

De Seven Discovery was een kabellegger van 125 meter lang en 20 meter breed. Het vaartuig bood accommodatie aan 97 personen en weegt 8.248 ton. Het schip werd in 1990 gedoopt en was één van de laatste projecten van het ter ziele gegane Boelwerf. Na meer dan 25 jaar dienst liepen de kosten om het schip in vaart te houden te hoog op. De rederij die eigenaar was besliste dan maar om het vaartuig bij Galloo te laten ontmantelen, een ecologische keuze ook meteen.