De West-Vlaamse Galloo Groep heeft een strategische participatie genomen in het Noord-Franse bedrijf Brion. Beide actoren zijn specialisten in de recyclage van metalen. Met deze démarche willen beide familiebedrijven in de regio Hauts‐de‐France het hoofd bieden aan de uitdagingen van de 21ste eeuw.

De twee bedrijven kennen elkaar al decennialang en werken ook al met elkaar samen. Beide partners zijn al actief met eigen vestigingen in Hauts-de‐France, de nieuwe benaming voor Noord-Frankrijk. Vandaag hebben de vertegenwoordigers van de derde generatie besloten om hun industriële belangen te verenigen, en zo een krachtiger groep te vormen. Concreet neemt Galloo een participatie in de groep Brion. Een investering die, zoals bij elk familiebedrijf, kadert in een langetermijnvisie en toekomstgericht patrimoniumbeheer.

De sites waarop beide spelers actief zijn, vullen elkaar perfect aan: Galloo heeft al stevige tentakels in de regio Nord Pas‐de‐Calais, terwijl Brion quasi de enige speler is in Picardië. Deze dominante positie op de Picardische markt is een voordeel dat in de toekomst zeker behouden en zelfs verder ontwikkeld moet worden.

Voor de Galloo groep is deze participatie essentieel, zo meldt het persbericht. Een groter volume aan gerecycleerd materiaal legt meer gewicht in de schaal bij commerciële onderhandelingen met de grootverbruikers van metalen zoals staalfabrieken en smelterijen. Voor sommige stromen, geproduceerd door de firma Brion, betekent deze stap een verdere valorisatie, wat op zich een gevoelige verhoging van de omzet met zich mee zal brengen. De Galloo groep beschikt immers over een uitgebreid en voor Europa uniek sorteercentrum, Galloo Plastics. Deze afdeling, gelegen in Halluin nabij Tourcoing, is gespecialiseerd in de recyclage van kunststoffen. Plastics komen steeds meer voor in afgedankte consumptiegoederen zoals auto’s en elektro en zijn in enkele jaren uitgegroeid tot een van de grote uitdagingen voor de recyclagesector die heel wat kapitaal vergen.

Voor de groep Brion betekent de participatie een integratie in een internationale groep, die de toekomst van de 3 productiesites in Clairoix, Chauny en Saint Germer de Fly zeker stelt. “We leven in een wereld waarbij industriële concentratie noodzakelijk is om toekomstige uitdagingen aan te gaan”, heet het bij de Fransen.