Geert Bourgeois opent pilootfabriek Urban Crops in Beveren-Leie

P1030825Vlaams minister-president Geert Bourgeois opende donderdag officieel de pilootfabriek van start-up Urban Crops. Urban Crops uit Beveren-Leie is een technologiebedrijf dat planten voor voeding of medicinale toepassingen kweekt zonder gebruik te maken van zonlicht en vaste grond en dit overal te wereld. De installaties van Urban Crops zouden mede een oplossing kunnen bieden voor heel wat uitdagingen in de wereld van morgen, niet in het minst de voedselproblematiek en dreigende voedselschaarste. Urban Crops heeft een kweekprogramma ontwikkeld op basis van lichtrecepten, zoals LED-verlichting. De West-Vlaamse ondernemer Frederic Bulcaen (Typhoon) is één van de mede oprichters van Urban Crops. Hij haalde voor zijn project ook buitenlandse expertise naar België via de aanwerving van een Ecuadoraanse dokter in de biotechnologie (die eerder in zijn carrière zijn doctoraat haalde aan de Universiteit van Gent).

De op maat van de klant gemaakte food factory, die door Geert Bourgeois officieel werd geopend, is een piloot installatie gebouwd op 90 m² grond oppervlakte en 240 m² kweekoppervlakte. Bij continue productie is het mogelijk om bijvoorbeeld 200 kroppen sla per dag te oogsten (kroppen van 200-250 gram). Door een aparte sturing van het licht en irrigatie per laag kunnen er tot acht verschillende recepten per dag geproduceerd worden en dus een veelvoud van gewassen (want verschillende gewassen hebben dezelfde recepten). In de praktijk zal de installatie door Urban Crops gebruikt worden voor onderzoek naar nieuwe gewassen om te kweken in dergelijke indoor “urban farms”.  Daarnaast zal de installatie ook gebruikt worden als demo installatie en als testinstallatie voor klanten van over heel de wereld.

In de voorbije maanden zijn heel veel buitenlandse geïnteresseerde potentiële klanten op bezoek geweest in het labo van Urban Crops. (KC)