ZEDELGEM – Tijdens de Boerenbond-zomerstages krijgen Vlaamse politici de kans om een blik achter de schermen van een bedrijf te werpen en er zelf de handen uit de mouwen te steken. De ideale gelegenheid om met de bedrijfsleider in dialoog te treden over diverse thema’s. Minister-president Geert Bourgeois nam de gelegenheid te baat om langs te gaan bij het familiale tuinbouwbedrijf Vandevelde in Zedelgem, specialist in de kweek van tomaten.

Bourgeois zag het als een opportuniteit om snel en heel direct kennis te maken met de uitdagingen waar de Vlaamse land- en tuinbouw mee geconfronteerd wordt, en promootte achteraf ook expliciet de consumptie van biologisch gekweekte West-Vlaamse tomaten. Een actie ‘mange des tomates, mon amour‘, als het ware. “Ik ben onder de indruk van het innovatieve ondernemerschap van Henk en Marie-Rosé Vandevelde”, aldus de minister-president. “Onze Vlaamse tomaat is een topkwaliteitsproduct, gesmaakt in binnen- en buitenland.”

Bourgeois zei onder de indruk te zijn van hoe modern, productief en ecologisch West-Vlaamse tuiniers de zaken aanpakken. Uiteraard kwam het probleem van de droogte en de dreigende waterschaarste aan bod. Ondanks die droogte en het groot waterverbruik, raakte Vandevelde niet in de problemen. Er is een groot waterreservoir en er wordt niet zomaar gesproeid. Tomatenkweker Henk Vandevelde legt uit: “Al het water dat we te veel geven, vangen we opnieuw op in kelders. ’s Nachts wordt dat water ontsmet, zodat het opnieuw gebruikt kan worden.” Minister-president Bourgeois ziet hierin een deel van de oplossing voor watertekort bij droogte.