KNOKKE – De Gentse havenbaron Philippe Van de Vyvere -niet te verwarren met zijn naamgenoot bij Matexi- heeft een minderheidsbelang (16 procent) genomen in de Knokse vastgoedmaatschappij Compagnie Het Zoute. Het nieuws werd naar buiten gebracht door de krant De Standaard. De Compagnie wordt al een leven lang gelinkt, gestuurd en bestuurd door de familie Lippens.   

Philippe Van de Vyvere is de sterke man achter het logistiek bedrijf Sea-Invest uit Gent, goed voor 5.000 jobs en een aanwezigheid in 25 havens verspreid over 8 landen. Sea-Invest is vooral gefocust op fruitbehandeling en op tankopslag. Van de Vyvere is een gentleman in every inch en wordt door Jan en alleman terecht geprezen voor zijn dynamisch ondernemerschap. Een ondernemer om U tegen te zeggen. Met grote U: respectvol, integer, sociaal, visie. Gezien zijn ondernemerstalent wordt hij wel eens vergeleken met Albert Frère, met wie hij trouwens de voorliefde voor Franse wijnen deelt. In de Bordeaux-streek kocht hij zich vorig jaar ook een eigen wijnkasteel.

De Compagnie Het Zoute kan erg voortreffelijke cijfers voorleggen, wat voor Van de Vyvere allicht een doorslaggevend argument was om in te stappen. Volgens de laatst beschikbare data werd op een omzet van bijna 26 miljoen euro en nettowinst geboekt van 5,6 miljoen euro. In het kielzog en aan de zijde van Van de Vyvere is ook het Gentse ondernemerskoppel Gino De Raedt-Frederica Verheyden (van investeringsmaatschappij Straco) mee ingestapt.