Deze week gaat de nieuwe prent van de jonge en bijzonder getalenteerde Brugse filmmaker Gilles Coulier in première. De film Cargo brengt het verhaal van drie broers die al vissend proberen rond te komen en gelijktijdig tijdens hun levenswandel verwikkeld zijn in tal van intriges. Een langspeelfilm maken is technisch gesproken een huzarenstukje, maar ook vanuit financieel oogpunt is het geen sinecure. Maar Gilles Coulier slaagde goed in beide opdrachten, zowel als cineast dus én als ondernemer.

“Het budget van Cargo bedroeg ongeveer 2,5 miljoen euro”, aldus Coulier. “Hiervan kwam ongeveer 1/8e uit Nederland, de rest (7/8e) was Vlaamse financiering. De Vlaamse inbreng was in grote lijnen als volgt samengesteld:  ongeveer 25 procent kwam van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds, dat valt onder de auspiciën van de Vlaamse Overheid), ongeveer 10 procent vanuit het fonds Screen Flanders (het fonds valt onder het Vlaamse Agentschap voor Innoveren en Ondernemen), ongeveer 15 procent komt uit eigen inbreng van de producent (in casu De Wereldvrede) en ongeveer 33 procent wordt geïnvesteerd via de zogenaamde Tax Shelter. De Tax Shelter is een federaal initiatief ter bevordering van het investeringsklimaat in de Belgische audiovisuele sector. De investerende bedrijven ontvangen een fiscaal voordeel dat bestaat uit een belastingvrijstelling ten belope van 310 procent van de gestorte sommen en kunnen bovendien genieten van een extra opbrengst op de gestorte sommen. Verschillende West-Vlaamse ondernemers, waaronder Thierry Fievez, investeerden reeds mee in de audiovisuele producties van De Wereldvrede. De meesten willen echter discreet blijven. Het laatste deel, zowat 17 procent, is afkomstig uit de voorverkopen zoals aan Telenet, VRT en DFW.”

Gilles Coulier wordt dit jaar 31, heeft zijn eigen productiemaatschappij De Wereldvrede en is de zoon van ondernemer Philip Coulier (audiovisueel mediabedrijf AcTVty in Jabbeke, dat hij samen runt met zijn broer Patrick Coulier). Hij maakte in West-Vlaanderen en ver daarbuiten al naam en faam met zijn druk bekeken reeks Bevergem.